Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Svetlovláska zo skupiny ABBA nahrala ďalší sólový album

Na archívnej snímke z roku 1977 sú členovia švédskej skupiny ABBA zľava Bjorn Ulvaeus, Agnetha (známa ako Anna) Faltskogová, Annifrid (známa ako Frida) Lyngstadová a Benny Anderson. Foto: TASR/AP

Kolekcia nových nahrávok sa začne predávať v priebehu jari. Na prvý singel sa však nedočkaví speváčkini stúpenci môžu tešiť už v tomto mesiaci.


Štokholm 7. marca (TASR) - Niekdajšia svetlovlasá členka svetoznámej švédskej skupiny ABBA Agnetha Fältskogová pripravila pre svojich fanúšikov v spolupráci s renomovaným skladateľom a producentom Jörgenom Elofssonom ďalší sólový album.

Kolekcia nových nahrávok sa začne predávať v priebehu jari. Na prvý singel sa však nedočkaví speváčkini stúpenci môžu tešiť už v tomto mesiaci.

"Nikdy by som si nebola myslela, že budem ešte spievať. Keď som si však vypočula prvé tri piesne, jednoducho som nebola schopná povedať nie," citovali škandinávske médiá Agnethine slová.

ABBA vznikla začiatkom 70. rokov okolo dvojice hudobníkov-autorov Bennyho Anderssona a Björna Ulvaeusa, ktorých doplnili speváčky Agnetha Fältskogová a Anni-Frid Lyngstadová. Po počiatočných pozitívnych ohlasoch verejnosti na ich prvé nahrávky v rodnej krajine prišiel v roku 1974 triumf na Veľkej cene Eurovízie v anglickom Brightone so skladbou Waterloo, ktorý sa stal pre švédske kvarteto odrazovým mostíkom k neuveriteľnej celosvetovej popularite a umeleckej dráhe.

Napriek tomu, že sa členovia skupiny, ktorí boli istý čas aj životnými partnermi, rozhodli v roku 1982 ukončiť umeleckú spoluprácu a odvtedy odolávajú opakujúcim sa ponukám na reaktivovanie projektu ABBA, zanechali za osem rokov dedičstvo v podobe stále hraných a populárnych megahitov ako sú Fernando, S.O.S., Mamma Mia, Dancing Queen, Money Money Money alebo Knowing Me, Knowing You.

Agnetha vydala doteraz štyri anglicky naspievané sólové albumy a viacero kompilácií, ten posledný v roku 2004 s názvom My Colouring Book.

Jörgen Elofsson je na hudobnej scéne uznávanou veličinou. Má už na konte i nomináciu na cenu Grammy a v minulosti spolupracoval okrem iných aj so skupinou Westlife alebo speváčkami Kelly Clarksonovou či Céline Dionovou.