Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Adrenalínový príbeh sa odohráva v knihe Odkaz kameňov Stonehenge

Sam Christer vyrozpráva príbeh v legendami opradenom kruhu kameňov Stonehenge.

Bratislava 1. mája (TASR) - Fascinujúca kombinácia dychberúcej detektívky a krvavého hororu so štipkou mysterióznej drámy. To tvorí ideálnu knihu pre fanúšikov adrenalínových príbehov. Christer vám ten svoj vyrozpráva v legendami opradenom kruhu kameňov Stonehenge.

Majster pokračuje v obradných slovách a pomaly krúži zopnutými rukami nad mladíkovou hlavou. „V mene našich otcov, matiek, ochrancov a učiteľov ťa zbavujeme všetkých pozemských hriechov. Prostredníctvom smrteľnej obete ti očisťujeme dušu a urýchľujeme cestu do večného života v raji.“

Majstrovi vložia do vystretých dlaní posvätné nástroje. Uchopí ich, prstami zovrie hladké drevené poriská, vyrezávané pred mnohými storočiami. Prvá sekera s pazúrikovým ostrím dopadne na hlavu obete. Potom druhá. Zase prvá. Údery sa opakujú, až kým sa kosti a pokožka neroztrieštia ako vaječná škrupina.

K tajomnej megalitickej stavbe neustále prúdia davy turistov a vyznávačov starých pohanských kultov. No o tom, že len ich viera je tá pravá, sú presvedčení fanatickí stúpenci sekty, ktorá aj v súčasnosti praktizuje krvavé rituály s ľudskými obeťami. Autor sa však nezaoberá záhadou pravekej stavby, ale jej podzemnej kópie, ktorá je posvätným miestom stúpencov krvilačného náboženstva.

„Toto je výpis z môjho bankového účtu. Osud mi žičí. Mám na svoje meno v banke desať miliónov dolárov. Nech ste ktokoľvek, sľubujem, že vám ich dám. Poskytnem vám všetko. Čo mám, všetko, čo sa mi podarí zohnať. Dostanete to za bezpečný návrat mojej dcéry.“ Okrem nervydrásajúceho únosu dcéry amerického viceprezidenta vkladá autor do fascinujúceho čítania zloženého z odkazov, šifier, symbolov a archeoastronómie aj hrôzostrašné zločiny členov sekty či bremeno nechceného dedičstva.

Cambridgeský profesor Gideon Chase postupne odhaľuje tajuplnú minulosť svojho nedávno zosnulého otca, taktiež vysokoškolského pedagóga Nathaniela. Stovky denníkov písaných zakódovanou gréckou abecedou vysvetľujú svojmu novému autorovi mnoho - dosiaľ nepochopeného - o živote ich autora.

„Silná viera v kamene vyvoláva psychosomatickú reakciu. Pôsobí na myseľ rovnako ako viera v lurdskú vodu. Spomenie si, že za tou doteraz putovalo vyše 200 miliónov ľudí. Jeho ateistický svetonázor dáva obe viery na jednu rovinu. Presvedčenie o liečivej sile kameňov a o moci vody z jaskyne na úpätí Pyrenejí. Jedno i druhé sú rovnako uveriteľné.“

Autor vykresľuje i nedôveryhodné bezpečnostné zložky. V tých má svojich členov aj spoločenstvo „učeníkov Najsvätejších“, ktorí sa vo svojich utajovaných kruhoch nazývajú názvami súhvezdí. Všadeprítomná neistota tak robí zo sekty stelesnenie skutočného zla.

Najvzrušujúcejšou esenciou knihy je nevšedná kompozícia textu, striedajúca krátke kapitoly (opisujúce dve a viac súbežne prebiehajúcich epizód), ktorá ma neustále nútila obracať stránku za stránkou. Ľudská obeť v prvej a neočakávaná samovražda v druhej kapitole ma vtiahli do prúdu deja, z ktorého som sa vymotal až na poslednej strane. Namiesto pasáží opisujúcich vyšetrovanie by som však privítal viac mysterióznosti či opisu chladnej severskej krajiny presiaknutej mýtmi. Potom by však bolo možné, že by kniha prišla o svoju atmosféru.