Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Kultúra

Africká show v Bratislave

Foto: Amity o.z.

Vynikajúca skupina profesionálnych hudobníkov AMADINDA UGANDA vystúpi už 23. apríla v Ateliéri Babylon v Bratislave. Predkapelou bude slovenská skupina Jamadan.

Bratislava 17. apríla (OTS) - Bratislavčania budú mať čoskoro príležitosť zažiť skutočnú africkú show v podaní hudobníkov a tanečníkov z Ugandy, ktorí predstavia tradičnú hudbu tejto košatej hudobnej scény a originálny nástroj amadinda. Tento autentický nástroj inšpiroval mnoho hudobníkov a skladateľov. Na slovenskú premiéru príde skupina zložená zo šiestich profesionálnych hudobníkov už 23. apríla.

Ako sa vyjadril umelecký šéf skupiny Amadinda Uganda, Lawrence Okello: „V Ugande máme 52 kmeňov a rôznych etník, ktoré pochádzajú z rôznych oblastí, čo sa prejavuje veľkou rozmanitosťou hudobných nástrojov rozličných typov. Náš program bude venovaný predovšetkým nástroju amadinda, ktorý sa vyskytuje u viacerých kmeňov v Ugande. Máme v repertoári množstvo tradičných skladieb aj vlastné kompozície. Pokúsime sa v Bratislave predstaviť, čo najviac hudby, v ktorej sa amadinda využíva. Samozrejme priniesli sme so sebou aj iné nástroje podobné flaute, harfám, rôzne perkusie. Afričania nerozlišujú žánre, pre nás k hudbe neodmysliteľne patrí aj tanec a rozprávanie príbehov. V skupine máme aj ženy, ktoré okrem hrania predvedú aj tradičný tanec. Tešíme sa na Slovensko a pozývame vás. Príďte - hudba je terapia, univerzálny jazyk, ktorému všetci rozumieme bez ohľadu na rasu, farbu, postavenie, výšku či váhu.



Samotní organizátori srdečne pozývajú na tento koncert, ktorý je jarnou edíciou Festivalu perkusií, v rámci ktorého už predstavili vynikajúceho perkusionistu - Martina Verdonka, indickú tabla-star Zakira Hussaina, ale aj egyptského perkusionistu Hossama Ramzyho (známeho zo spolupráce s legendami ako Jimmy Page či Robert Plant z Led Zeppelin).

Vynikajúca skupina profesionálnych hudobníkov AMADINDA UGANDA vystúpi už 23. apríla v Ateliéri Babylon v Bratislave. Predkapelou bude slovenská skupina Jamadan. Zoskupenie hrajúce hudbu a rytmy západnej Afriky (Guinea, Mali, Senegal), oslávilo 15 rokov svojej existencie. Kapela patrí medzi popredných interpretov tejto hudby na Slovensku a vo svojom novom programe vystúpi v rozšírenom nástrojovom zložení (balafon, djembe, dundun a ďalšie).

Vstupenky sú k dispozícii v predajnej sieti predpredaj.sk