Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Agrofilm predstaví svet vidieka, poľnohospodárstva a potravinárstva

Agrofilm. Archívna snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Filmári prihlásili na festival 91 filmov z 24 krajín a štyroch kontinentov, do hlavnej súťaže postúpilo 34 filmov.

Nitra 3. októbra (TASR) - Rozmanitý svet poľnohospodárstva, neobyčajného vidieka, trvalo udržateľného využívania zdrojov, potravinárstva, ale aj vedy a výskumu predstavuje medzinárodný filmový festival dokumentárnych filmov Agrofilm 2022, ktorý sa v pondelok začal v Nitre. Filmári prihlásili na festival 91 filmov z 24 krajín a štyroch kontinentov, do hlavnej súťaže postúpilo 34 filmov, informovali organizátori z Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra Nitra (NPPC) – Výskumného ústavu živočíšnej výroby v Lužiankach.

Po dvoch rokoch poznačených protikovidovými opatreniami sa aktuálny 38. ročník festivalu opäť koná prezenčnou formou. Premietanie je zabezpečené na 12 miestach po celom Slovensku, okrem NPPC v Lužiankach a Bratislave aj v Nitre, napríklad v Slovenskej poľnohospodárskej univerzite a Univerzite Konštantína Filozofa, ďalej v Univerzite Komenského v Bratislave, Technickej univerzite vo Zvolene, Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Premietať sa však bude napríklad aj v breznianskej synagóge, v Múzeu Tatranského národného parku v Tatranskej Lomnici či v základnej škole v Štiavnických Baniach.

Pandemické roky priniesli podľa organizátorov aj užitočné prístupy, a to v podobe online premietania, v ktorom budú pokračovať i tento rok a spolu odvysielajú 45 hodín filmovej produkcie.

Tradičným sprievodným podujatím bude v tomto roku interaktívne diskusné fórum spojené s premietaním filmov na aktuálnu tému Chlieb a ako nasýtiť svet. Tá vychádza aj z dlhoročného motta festivalu Všetkým ľuďom chlieb a mier. Ambasádorkou festivalu sa stala Zuzana Smatanová.