Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

V Aircraft Gallery vystavujú Miloš Prekop a Alexander Trifonov

Foto: maxgallery.sk

Okrem tvorby každého z autorov sú vystavené aj spoločne vytvorené diela – obrazy namaľované na viacerých medzinárodných výtvarných sympóziách.

Bratislava 24. septembra (TASR) – Pod názvom Okná otvorili dnes večer v bratislavskej Artcraft Gallery spoločnú výstavu slovenského maliara Miloša Prekopa a ruského maliara Alexandra Trifonova, dvoch autorov, ktorých spája dlhoročné umelecké i osobné priateľstvo. Výstava potrvá do 28. októbra.

Okrem tvorby každého z autorov sú vystavené aj spoločne vytvorené diela – obrazy namaľované na viacerých medzinárodných výtvarných sympóziách. Ich diela ponúkajú tvorivý dialóg dvoch konvenujúcich výtvarných jazykov a filozofií.

Na výstave sú aj diela ich spoločných maliarskych priateľov z Chorvátska (Ljiljana Barkovič, Vedran Silipetar, Eugen Varzič), Česka (Andrzej Cieslar, František Tomík) a Ruska (San San, Vitali Kopatchev). Témou tejto výstavy je tak priateľstvo, či už tvorivé, alebo aj osobné medzi maliarmi viacerých štátov. Ide o rozsiahlu výstavu 110 diel.

Stretli sa na futbale

Miloš a Alexander sa zoznámili v roku 2010, keď prebiehali majstrovstvá sveta vo futbale v Juhoafrickej republike. „Zoznámili sme sa na výtvarnom sympóziu na Rabe, miestny galerista tam poriadal maliarske sympózium, kde pozval viacerých, tam sme sa stretli, bolo to počas majstrovstiev sveta. On je veľký futbalový fanúšik CSKA Moskva, neustále odbiehal, mal svoje tabuľky a zapisoval si výsledky, to u výtvarníka býva dosť málo, že odložil štetce a išiel pozerať zápas, bolo to komické. Saša je naozaj ruská duša, je to veľmi dobrý človek, môj najlepší priateľ, pomôže, keď má človek ťažké chvíľky. Je schopný spraviť všetko pre toho druhého, pomôcť mu. Aj keď bude mať štyridsiatku, je v ňom stále kus dieťaťa a chlapca, je to proste Saša Trifonov,“ povedal pre TASR Miloš Prekop.

Robili sme na sympóziách spoločné obrazy. Miloš je taký expresívny umelec, aj ja som síce expresívny, ale idem po koncepcii, hľadám myšlienku, dej. Dali sme dohromady obrazy pre výstavu, Miloš je dobrý človek, povedal že nechce robiť osobnú výstavu, chce aj obrazy priateľov, dáva priestor aj druhým výtvarníkom,“ dodal Alexander Trifonov.

Miloš Prekop

Miloš Prekop (1967) patrí k strednej generácii slovenskej maľby a je na slovenskej výtvarnej scéne ojedinelým tvorcom. Svoju tvorbu stavia na overených základoch maľby, ktoré sú mu platformou pre rozvoj toho, čo tvorivo vychádza z jeho vnútra a oslovuje tak množstvo divákov. Svoj jedinečný rukopis rozvíja vo viacerých cykloch či obdobiach, pričom jeho dielo prechádza neustálymi zmenami. Študoval na PdF UK v Bratislave.

Alexander Trifonov

Alexander Trifonov (1975) patrí k tretej generácii ruskej avantgardy. Rozvíja odkaz ruských avantgardistov a suprematizmu svojím vlastným nezameniteľným štýlom. Jeho obrazy sú charakteristickou a originálnou ukážkou toho najprogresívnejšieho v súčasnom ruskom maliarstve. Trifonovova tvorba je kvintesenciou súčasnej ruskej maľby a svojím bohatým výtvarným jazykom predstavuje akési univerzálne divadlo života. Študoval na Polygrafickom inštitúte v Moskve.