Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Kultúra

Aktuálny košický Festival sakrálneho umenia sa začne v nedeľu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Festival sa mal pôvodne uskutočniť vlani v novembri, pre pandémiu ho presunuli na jar.

Košice 17. apríla (TASR) – Festival sakrálneho umenia v Košiciach sa tentoraz uskutoční prostredníctvom živých prenosov v mestskej televízii TelKE. Dôvodom sú pretrvávajúce protiepidemiologické opatrenia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Ako informuje mesto Košice na svojej webovej stránke, 31. ročník tohto festivalu sa začne v nedeľu (18. 4.).

Festival sa mal pôvodne uskutočniť vlani v novembri, pre pandémiu ho presunuli na jar. Túto nedeľu ho o 17.00 h otvorí úvodný koncert Musica Viva v podaní Sláčikového orchestra Musica Iuvenalis a košických sólistov, a to pod vedením dirigenta Igora Dohoviča.

V stredu (21. 4.) o 17.00 h v spolupráci s Východoslovenskou galériou naživo odvysielajú komentovanú prehliadku výstavy Umením a slovom, kultúrne dedičstvo Rádu premonštrátov v Jasove. Prevedie ňou jej kurátorka, historička a etnologička Katarína Nádaská. Prvú časť festivalu uzavrie v nedeľu 25. apríla o 17.00 h koncert starej hudby barokového súboru Le nuove musiche z priestorov Múzea Vojtecha Löfflera.

Ďalšie podujatia s väčším počtom účinkujúcich plánujú organizátori festivalu zaradiť do programu po uvoľnení súčasných protipandemických opatrení. Charitatívnym rozmerom festivalu bude aj tento rok Polievka sv. Alžbety, ako aj záverečný koncert na počesť tejto patrónky košickej katedrály a mesta Košice,“ uvádza magistrát s tým, že bližšie informácie budú zverejnené aj na webovej stránke festivalu www.fsu.kosice.sk.