Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Alan & Štefan Bartuš Trio vydáva album Connectivity

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Album bol vydaný pod hlavičkou Pavian Records vďaka víťazstvu hlavnej ceny súťaže Jazz Start Up.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Alan & Štefan Bartuš Trio vydáva akustický jazzový album Connectivity. Vzácne spojenie hudby otca Štefana a syna Alana prináša majstrovský umelecký zážitok.

Album Connectivity obsahuje šesť autorských kompozícii z pera Alana i Štefana Bartuša, doplnené o dva jazzové štandardy v pútavých aranžmánoch. Trio hudobníkov dotvára srbský bubeník Dušan Novakov, slovenský bubenícky fenomén Dávid Hodek a ako výnimočný hosť aj legendárny americký bubeník Gregory Hutchinson.

Album bol nahrávaný v štúdiu Ducaton pod vedením zvykového majstra Dušana Novakova. Jedna skladba vznikla v štúdiu Wavegarden pod vedením Franza Schadena. Album bol vydaný pod hlavičkou Pavian Records vďaka víťazstvu hlavnej ceny súťaže Jazz Start Up.

Zoskupenie Alan & Štefan Bartuš Trio vzniklo na vnútorný podnet Bartušovcov prezentovať a realizovať vlastné hudobné predstavy. Jedná sa o akustický jazzový projekt s modernou interpretáciou, kde jednotlivé skladby reflektujú najnovšie trendy jazzovej hudby. Originálne kompozície sú vyústením skúseností autorov v rôznych žánroch, obsahovo odrážajú životné situácie a silné emočné úseky ich životov.



„Hudba, ktorú tvoríme, je tvarovateľný hudobný proces plynúci v čase. Špeciálne jazz sa svojou originalitou skladby v mnohých podobách stáva umením kreatívnym a zároveň neopakovateľným. Má charakter jedinečného okamihu, v závislosti od interpretačnej interakcie medzi členmi tria. Je to nádherný proces odovzdávania odkazu prostredníctvom symbiózy zvukov. Pozorné publikum, ktoré odkaz prijme, je pre muzikanta najväčším zadosťučinením, pretože svojou pozornosťou hudobný proces posúva ďalej. Našim poslaním je šíriť kultúru prostredníctvom hudby,“ odkazuje poslucháčom albumu kontrabasista a skladateľ Štefan Bartuš.

Alan Bartuš je 20-ročný klavirista a skladateľ, pochádza z významnej hudobníckej rodiny v Lučenci. Vyštudoval klasickú hudbu na klavíri na konzervatóriu, úspešne sa zúčastňoval množstva medzinárodných klavírnych súťaží. V roku 2017 sa so svojim triom stáva absolútnym víťazom súťaže Nové tváre Slovenského Jazzu. Štefan Pišta Bartuš je dlhodobo považovaný za jedného z popredných európskych kontrabasistov a skladateľov. Spolupracoval, koncertoval a nahrával s množstvom významných svetových jazzmanov po celom svete. Jeho debutový album Collectivity získal vynikajúce recenzie v popredných jazzových periodikách.