Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Album Apage Satanas skupiny Arakain vychádza v reedícii

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Trinástku pôvodných skladieb na výročnej reedícii navyše dopĺňa päť dobových bonusov, ktoré sú k dispozícii na 2LP, na CD i v digitálnej verzii.

Bratislava 10. júna (TASR) - Arakain oslavuje štvrťstoročie kultového albumu Apage Satanas výpravnou reedíciou. Keď kultová česká formácia Arakain vydala v roku 1998 nový album Apage Satanas, novinka zožala u fanúšikov veľký úspech. Z Apage Satanas sa stal obratom po vydaní doslova ikonický album, ktorý zaujal v diskografii kapely dôležité miesto. V týchto dňoch, 25 rokov od svojho prvého vydania, sa táto ucelená, po hudobnej i textovej stránke vyvážená kolekcia 13 skladieb dočkala výpravnej reedície. TASR o tom informovala PR manažérka Adriana Nievelt.

Album je špecifický i preto, lebo znamenal návrat k tvrdšej forme heavy metalu, od ktorej sa kapela na predošlých počinoch ľahko odklonila. Na Apage Satanas však ako keby si Arakain spomenul na svoje thrashmetalové časy a opäť pritlačil na pílu. Vtedajší frontman a spevák Arakainu Aleš Brichta upozorňuje, že zásadná pre vznik i následný úspech platne bola okrem iného najmä autorská symbióza medzi ním a gitaristom Jiřím Urbanom.

"Bola iná doba a iný spôsob práce. Nebol bežne dostupný software pre digitálny záznam v domácich počítačoch ako je to dnes. Tí majetnejší si mohli zadovážiť viacstopové magnetofóny, Aleš Brichta jeden taký mal. Na ňom sme nahrávali naše skladby a vytvorili demá, ktoré mali v podstate finálnu podobu. Kapela sa potom nasťahovala na mesiac do štúdia Petra Jandu Propast a tam rástla jedna pesnička za druhou. Každú hotovú skladbu Aleš otextoval a zároveň šiel hneď s autorom naspievať, aby si gitaristi nezodrali prsty do krvi, tí mali vždy najviac práce," spomína na vznik zásadného albumu v diskografii českej metalovej stálice gitarista Jiří Urban.

Trinástku pôvodných skladieb na výročnej reedícii navyše dopĺňa päť dobových bonusov, ktoré sú k dispozícii na 2LP, na CD i v digitálnej verzii.

"Boli sme v minulosti veľmi plodná kapela, traja skladatelia a skúsený textár, nebol teda problém s novým repertoárom. Bonusy však vznikali, ako celosvetová stratégia velí, ako odmena a bonbónik na oboch, respektíve troch výberových platniach, ktoré vychádzali v rokoch 1997 - 1998," dodáva Urban.