Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Album Faces ponúka rozsiahly výber tvorby Michala Pavlíčka

Na snímke gitarista Michal Pavlíček z kapely Pražský výběr počas koncertu na 10. ročníku festivalu Vrbovské vetry. Foto: TASR - Martin Palkovič

Michal Pavlíček pôsobí či pôsobil v skupinách Pražský výběr, Stromboli, Big Heads, BSP, Trio a Supergroup.

Bratislava 2. apríla (TASR) – Gitarista a skladateľ Michal Pavlíček rekapituluje svoju doterajšiu rockovú a popovú tvorbu na rozsiahlom výbere s titulom Faces. Štvoralbumová kompilácia vychádza na CD v rozšírenej podobe ako Faces Extended. TASR o tom informovala PR manažérka Renáta Tomášová.

Komplet Faces je rozsiahly výber rockových a popových skladieb, ktorý vykresľuje Pavlíčka ako autora a gitaristu s nezameniteľným rukopisom. Dve z častí sú venované Pražskému výběru a Stromboli, dve jeho sólovej tvorbe a piesňam pre BSP, Moniku Načevu, Zuzanu Michnovú, Big Heads, Trio a cyklus Na Kloboučku.

"Hudba je pre mňa vo svojej kráse a farebnosti obzor bez hraníc. Prechádzal som rôznymi štýlmi aj fúziami a vytváral som si svoju vlastnú tvár. Od prvých dotykov s gitarou niekedy v 15 rokoch až do súčasnosti sa pri hraní tvárim rovnako. Mám taký svoj úškľabok a práve preto som tento štvoralbum nazval Faces," uviedol pre médiá hudobník.

Pavlíčkovi sa na kompilácii podarilo prehľadným spôsobom skombinovať spievané aj inštrumentálne skladby či štúdiové a živé nahrávky. Niektoré z nich vychádzajú v súčasnej podobe prvýkrát. Poslucháči majú jedinečnú príležitosť si vychutnať obsiahlu časť Pavlíčkovej tvorby v celej pestrosti a oceniť jeho prínos českej pop music ako autora, hudobníka a producenta od 80. rokov po súčasnosť.

Michal Pavlíček pôsobí či pôsobil v skupinách Pražský výběr, Stromboli, Big Heads, BSP, Trio a Supergroup. Ako autor a interpret sa podieľal na albumoch mnohých umelcov (Koubková, Michnová, Načeva, Basiková, Střihavka alebo Müller). Je autorom množstva skladieb, hudby k 17 celovečerným filmom, 12 televíznym seriálom, 35 televíznym inscenáciám, šiestim baletom, 25 divadelným predstaveniam, vydal viac ako 70 nosičov CD a DVD. Získal mnoho ocenení aj niekoľko zlatých platní, medzi nimi hudobných cien Anděl. V roku 2016 bol uvedený do siene slávy Akadémie populárnej hudby. V roku 2008 vyšla jeho autobiografická kniha Země vzdálené a v roku 2016 jej rozšírené vydanie.