Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Album Team 3 vychádza v reedícii na vinylovej platni

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Zaujímavosťou je, že album bol nahrávaný v štúdiách Opusu, avšak vyšiel v dvoch vydavateľstvách - ako titul Opusu na Slovensku a titul Tommü Records v Čechách.

Bratislava 29. novembra (TASR) – Album Team 3 legendárnej slovenskej kapely Team vychádza v reedícii na vinylovej platni aj na CD. Podľa mnohých odborníkov aj fanúšikov je práve tento album najlepším. TASR o tom informovala PR manažérka Renáta Tomášová.

Album s názvom Team 3 pôvodne vyšiel v roku 1990, keď bola skupina na vrchole svojej kariéry, opakovane získala federálneho Zlatého slávika, pričom toto ocenenie zároveň získal aj jej frontman Pavol Habera v kategórii spevákov. Veľká pohoda, v ktorej sa skupina nachádzala, sa premietla aj do nahrávania tohto titulu. Album prináša 11 špičkových skladieb kmeňových autorov skupiny, medzi nimi aj megahity Ženy a kvety sa nekradnú, Severanka a Držím ti miesto. Všetky piesne otextoval najbližší textársky spolupracovník skupiny Daniel Hevier.

"K najväčšiemu hitu albumu Držím ti miesto napísal textár Daniel Hevier viac ako desať refrénov. Ja som mu ich stále vracal, že to nie je ono, až konečne doniesol slogan Držím ti miesto," spomína spoluautor a producent albumu Július Kinček. "V tejto piesni spieva záverečný zbor niekoľko desiatok členov a členiek fanklubu skupiny. Zbor sa nahral na seba niekoľkokrát, pridal sa štadiónový ruch z nejakej zahraničnej rockovej nahrávky a vzniklo tak mohutné chorálové finále piesne i celého albumu," dodal.

Skupina Team nahrala tento album v zložení Dušan Antalík (elektrická a akustická gitara, zbor), Milan Dočekal (klávesové nástroje, zbor), Pavol Habera (sólový spev, akustická gitara, zbor), Bohuš Kantor (klávesové nástroje, zbor), Erich Siegel (bicie nástroje) a Ivan Válek (basová gitara, zbor).

Zaujímavosťou je, že album bol nahrávaný v štúdiách Opusu, avšak vyšiel v dvoch vydavateľstvách - ako titul Opusu na Slovensku a titul Tommü Records v Čechách. Bol to dôsledok prvých zmien v československom hudobnom priemysle po Nežnej revolúcii. Album sa nahral pôvodne pre Opus, ale Tommü Records ako prvá šťuka medzi zabehnutými socialistickými vydavateľmi ponúklo skupine lepšie podmienky a Team si želal ako vydavateľa Tommü. Výsledkom bol koprodukčný kompromis medzi obidvoma vydavateľstvami.