Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Album Vladimíra Mišíka Etc...2 vychádza v reedícii na CD aj LP

Na archívnej snímke Vladimír Mišík. Foto: TASR/Michal Svítok

Súčasťou reedície platne Etc…2 je booklet plný spomienok.

Bratislava 10. septembra (TASR) – Vydavateľstvo Supraphon pripravilo reedíciu dnes už legendárneho druhého albumu Vladimíra Mišíka s názvom Etc...2. CD aj vinylová verzia platne, ktorá bola po prvý raz vydaná pred 40 rokmi, ponúka desať skladieb, sú nimi Nejlepší ženská našich dnů, Ty II., V hotelu Belveder je dnes tanec, Jam session, Taxůvku jsme chytli, Sochy, Na okraji, Variace na renesanční téma, Sladké je žít, Šero v kavárně. TASR o tom informovala PR manažérka Adriana Čahojová.

Záver minulého a prvá polovica tohto roka patrili z pohľadu fanúšikov Mišíka jeho novému albumu Jednou tě potkám, ktorý vyšiel v septembri 2019. Dôkazom je absolútna dominancia rockovej legendy v rámci ceny Anděl 2019, korunovaná ziskom šiestich okrídlených sošiek. 

Súčasťou reedície platne Etc…2 je booklet plný spomienok Mišíka v podobe úryvkov z knihy Vladimír Mišík/Ondřej Bezr: Byl jsem dobrej. Tam sa môže fanúšik taktiež začítať do dobovej recenzie hudobného experta Jiřího Černého, ktorý rovnako ako Mišík získal ocenenie Anděl. Tá pôvodne vyšla v 11. čísle časopisu Melodie v roku 1980. „Tento album nie je námet na jednu recenziu. Skôr na esej. A na mnoho životov,“ napísal v nej okrem iného Černý.

Spomínať by sa dalo i na hudobníkove večné boje s vtedajším štátnym aparátom a schvaľovacími komisiami, ktoré, paradoxne, stoja za skutočnosťou, že od Dvojky sa až do štvrtého Mišíkovho albumu s Etc. jednotlivé albumy iba číslovali. 

I napriek spomínanej nepriazni dala táto história českej hudobnej scéne jeden zo skutočných blues-rockových skvostov, ktorého lesk pretrváva i po štyroch dekádach. Teraz navyše s bonusom pre CD a digitálnu verziu v podobe skladby Šero v kavárně s textom Jiřího Suchého natočenej v rámci albumových frekvencií a tiež vrátane ikonického artworku, ktorý s využitím originálov pôvodného obrazu Miroslava Jiránka revidovali Karel Haloun a Luděk Kubík.