Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Album Všechny lásky Antonína Dvořáka pripomína skladateľovo výročie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vo výbere zo skladateľovej komornej, orchestrálnej a vokálnej tvorby účinkujú vynikajúci interpreti, ktorých nahrávky vznikali v 2. polovici 20. storočia a v mnohých ohľadoch sú stále neprekonané.

Bratislava 16. septembra (TASR) – Pri príležitosti 180. výročia narodenia skladateľa Antonína Dvořáka (*8. september 1841, Nelahozeves) pripravilo vydavateľstvo Supraphon v spolupráci s Patrickom Lambertom, dlhoročným hudobným producentom BBC Radio 3, mimoriadny trojalbum Všechny lásky Antonína Dvořáka (The Many Loves of Antonín Dvořák). TASR o tom informovala PR manažérka Adriana Čahojová.

V bohatom výbere zo skladateľovej komornej, orchestrálnej a vokálnej tvorby účinkujú vynikajúci interpreti, ktorých nahrávky vznikali v 2. polovici 20. storočia a v mnohých ohľadoch sú stále vzorové a neprekonané. Dvořákovi tak pomyselne gratulujú dirigenti Českej filharmónie (Talich, Ančerl, Neumann, Bělohlávek, Sawallisch, Mackerras a mnohí ďalší), inštrumentalisti (Rostropovič, May, Suk či Panenka), speváci (Soukupová, Beňačková, Urbanová, Blachut, Novák), zbormajstri (Jan a Pavel Kühnovi), ale tiež Pražské, Dvořákovo, Smetanovo a Panochovo kvarteto.

Dramaturgia albumu, ktorá je dielom Patricka Lamberta, veľkého znalca a milovníka českej hudby, je ukotvená v niekoľkých témach, ku ktorým mal Antonín Dvořák silný a živý vzťah: Národ a domov, Slovanská duša, Príroda, Boh a náboženstvo, Rodina a Humor. Okrem niekoľkých známych opusov (často však v menej známych nahrávkach) poslucháč objaví na albume množstvo nádhernej Dvořákovej hudby, s ktorou sa nestretávame tak často: o.i. zbory V přírodě, Písně milostné, Poetické nálady, Dechová serenáda či scény z opier Dimitrij a Jakobín. Slovami Patricka Lamberta: "Súbor týchto troch kompaktných diskov je pre všetkých, ktorí chcú svojmu sluchu dopriať rozmanitosť i hĺbku Dvořákovho odkazu. Dá sa o ňom s istotou povedať, že je v rovnakej miere oslavou 180. výročia Dvořákovho narodenia i jedinečného bohatstva archívu Supraphonu".