Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Alexandrovci vystúpia v slovenských mestách, aj s piesňou Macejko

Foto: TASR/František Iván

Repertoár súboru už dávno netvoria iba ruské národné piesne Kaťuša, Kalinka či Smugljanka, ale zasahuje do všetkých hudobných žánrov - od klasiky cez džez, rock až po modernú hudbu.

Bratislava 23. mája (TASR) – Svetovo známy ruský armádny súbor Alexandrovci sa v rámci European Tour 2012 predstaví na koncertoch aj v desiatke slovenských miest. Slovenská časť turné sa začne v nedeľu 27. mája koncertom v Žiline, pokračuje v Prešove (29. 5.), Brezne (30. 5.), Skalici (31. 5.), Nitre (1. 6.), dvojkoncertom v Bratislave (2. 6.), Nových Zámkoch (4. 6.), Zvolene (6. 6.), Banskej Bystrici (7. 6.) a Prievidzi (8. 6.).

Na scéne sa predstaví viac ako 120 účinkujúcich, medzi nimi sólista Vadim Ananev známy aj ako Majster Kalinka. Milým prekvapením bude vystúpenie najmladšej členky súboru Valerie Kurnuškinovej, ktorá pod menom Lera vystupuje s Alexandrovcami ako sólistka od vlani. Ešte len šesťročná sólistka zaspieva aj slávnu pieseň Kaťuša.

V Nových Zámkoch, Prievidzi, Zvolene a Banskej Bystrici bude hosťom programu mládežnícka skupina Alexandrov Park, v Nových Zámkoch vystúpi na pódium aj 100-členný Cigánsky orchester z Budapešti, na koncertoch v Žiline, Prešove, Brezne, Skalici, Nitre a Bratislave sa predstaví stálica českej hudobnej scény Bára Basiková, ktorá spoločne so súborom zaspieva áriu zo svetoznámeho muzikálu Andrew Lloyd Webbera Jesus Christ Superstar aj operne ladený hit Veni Domine.

Repertoár súboru už dávno netvoria iba ruské národné piesne Kaťuša, Kalinka či Smugljanka, ktoré diváci dobre poznajú, ale zasahuje do všetkých hudobných žánrov - od klasiky cez džez, rock až po modernú hudbu. Pre toto turné pripravili Alexandrovci program, ktorý spája osvedčenú klasiku a celkom nové piesne v ich repertoári. Súčasťou vystúpenia sú výkony tanečnej zložky súboru s originálnymi choreografiami.

„Ponúkneme veľa piesní, ktoré diváci nepočuli, ruských národných piesní. Nechcel by som vopred prezrádzať všetko, bude aj slovenská pieseň Macejko, ktorú diváci majú radi a ktorú sme spracovali pre náš súbor. Takže, majú sa načo tešiť. V Česku sme odohrali koncerty na vysokej úrovni, diváci boli nadšení, na konci sa postavila celá sála,“povedal TASR na dnešnom stretnutí čelných predstaviteľov súboru s médiami umelecký vedúci a hlavný dirigent súboru Igor Rajevskij.





V týchto dňoch končia Alexandrovci českú časť koncertnej šnúry. Začali ju 12. mája v Prahe vystúpením v pražskom Kongresovom centre. Zo 17 plánovaných vystúpení im v dňoch 24. až 26. mája ostávajú ešte tri koncerty v Zlíne, Ostrave a Brne.

České vydavateľstvo Supraphon vydalo v marci pod názvom Sacred War/Svatá válka album s výberom skladieb tohto súboru. Album ponúka dve desiatky piesní, medzi nimi Odchádzal som do armády, Svätá vojna, Vojak je vždy vojak, Pieseň spojeneckých armád, Idú vojaci, Pesnička o Prahe, Políčko, pole, Ďaleko, ďaleko, ale aj zbor z prvého dejstva opery Erani.