Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Zomrel britský rocker Alvin Lee, zakladateľ kapely Ten Years After

Alvin Lee Foto: TASR/AP

Celkovo má Lee na svojom konte viac ako 20 albumov za 45 rokov kariéry.

Londýn 7. marca (TASR) - Vo veku 68 rokov zomrel britský rockový gitarista Alvin Lee, zakladateľ skupiny Ten Years After, ktorá sa dostala do povedomia pamätným vystúpením na festivale vo Woodstocku.

Na jeho oficiálnej stránke sa píše, že zomrel neočakávane v stredu po komplikáciách, ktoré sa objavili po rutinnom chirurgickom zákroku. Podľa slov jeho manažéra Rona Raineyho zomrel v Španielsku.

Rodák z anglického Nottinghamu založil kapelu Ten Years After v roku 1967. V tom istom roku už boli na turné v Spojených štátoch, ale ich popularita raketovo narástla po Leeho strhujúcom výkone v piesni I'm Going Home vo Woodstocku v roku 1969.

Impozantné gitarové sóla v 11-minútovom vystúpení sú zachytené v dokumentárnom filme o legendárnom festivale.

Ten Years After vydali desať albumov, ktoré sú zmesou bluesu, swing jazzu a rocku. V USA boli na turné 28-krát za sedem rokov, informovala agentúra AP.



Alvin Lee opustil kapelu v roku 1975 a vydal sa na úspešnú sólovú kariéru, keď nahrával s takými hudobníkmi ako George Harrison, Steve Winwood a Mick Fleetwood, pričom experimentoval s rozličnými štýlmi vrátane country rocku a rhythm and blues.

Celkovo má Lee na svojom konte viac ako 20 albumov za 45 rokov kariéry. Posledný s názvom Still On the Road to Freedom vydal v auguste 2012 a je opäť zmesou mnohých štýlov od rocku cez blues a jazz až po funk.