Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Americká filmová akadémia sa ospravedlnila herečke po skoro 50 rokoch

Na archívnej snímke socha Oscara v kalifornskom meste Los Angeles. Foto: TASR/AP

Múzeum, ktoré bolo otvorené vlani v septembri, sa zaviazalo konfrontovať problematickú históriu Oscarov vrátane rasizmu.

Los Angeles 16. augusta (TASR) - Americká Akadémia filmových umení a vied sa po takmer 50 rokoch ospravedlnila herečke z kmeňa Apačov, ktorá v roku 1973 na 45. ročníku udeľovania cien Oscar zastupovala Marlona Branda a v jeho mene odmietla cenu pre najlepšieho herca za výkon vo filme Krstný otec. Počas svojho príhovoru bola herečka a aktivistka Marie Louise Cruzová, známa aj ako Sacheen Littlefeather (Pierko), publikom vypískaná.

Ako vo svojej správe pripomenula agentúra AP, Brando bojkotoval ceremoniál na protest proti zobrazovaniu pôvodných obyvateľov Ameriky v hollywoodskych filmoch a proti spôsobu, akým sa s nimi zaobchádza vo filmovom priemysle.

Cruzová neskôr dokonca uviedla, že westernovú hviezdu Johna Waynea museli držať, aby ju fyzicky nenapadol.

AP dodala, že tento incident vyvoláva paralely s neslávne známym útokom herca Willa Smitha na moderátora tohtoročného ceremoniálu Chrisa Rocka za jeho poznámku týkajúcu sa Smithovej manželky.

V liste adresovanom Marie Louise Cruzovej sa medzičasom už bývalý prezident Akadémie filmových umení a vied David Rubin ospravedlnil za príkoria a negatívne dôsledky, ktorým bola vystavená kvôli svojmu vyhláseniu spred takmer 50 rokov.

"Odvaha, ktorú ste preukázali, bola príliš dlho neuznaná. Za to sa vám hlboko ospravedlňujeme a zároveň vám vyjadrujeme úprimný obdiv," píše sa v liste.

Akadémia, ktorá tento list zverejnila, súčasne oznámila, že Cruzovú pozvala, aby 17. septembra na špeciálne pripravovanom podujatí vo filmovom múzeu Akadémie v Los Angeles predniesla príhovor.

Múzeum, ktoré bolo otvorené vlani v septembri, sa zaviazalo konfrontovať "problematickú históriu" Oscarov vrátane rasizmu. Jedna z expozícií sa zaoberá aj kauzou Sacheen Littlefeather.