Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Americká skupina Green Day vydá unikátnu limitovanú edíciu 8 albumov

Green Day Foto: TASR/AP Photo

Limitovaná edícia 8 CD boxu sa na trhu objaví 28. augusta.

Bratislava 20. júla (TASR) – Americká punk-rocková kapela Green Day je na scéne už štvrťstoročie. V apríli 1990 vydali debutový album 39/Smooth. Do dnešných dní majú na svojom konte osem štúdioviek, ktoré sú vo forme unikátneho CD boxu.

Limitovaná edícia 8 CD boxu sa na trhu objaví 28. augusta, aby v jedinom titule spojila viac ako 20-ročnú hviezdnu cestu tejto kapely pod heslom - pohotový, jednoduchý a hlučný – presne taký, ako má punk-rock byť! V doposiaľ vydanej osmičke albumov sú 39/Smooth (vydaný v apríli 1990), Kerplunk (január 1992), Dookie (február 1994), Insomniac (október 1995), Nimrod (október 1997), Warning (október 2000), American Idiot (september 2004) a 21st Century Breakdown (máj 2009).

Sound skupiny Green Day je aj počas viac ako dvoch desiatok rokov rovnako svieži. Unikátny CD box ponúka vlastne príbeh punk-rockerov od ich debutového albumu cez tretiu platňu Dookie, z ktorej sa predalo 15 miliónov kusov. Svetový úspech jednej z najväčších kapiel súčasnosti pokračoval ďalšími titulmi, medzi ktorými vyniká American Idiot, ktorý im vyniesol sedem nominácií na cenu Grammy.

Punk-rocková formácia Green Day vznikla v roku 1987 v kalifornskom East Bay. V júli 1990 vydali debutový album 39/Smooth. Úspešný bol tretí štúdiový album Dookie, ktorý vyšiel vo februári 1994 a dostal sa na druhé miesto. Najväčší úspech si získal ich siedmy album American Idiot, ktorý vyšiel v septembri 2004 a dostal sa na prvú pozíciu.

Z neho sú hity Wake Me Up When September Ends a Boulevard Of Broken Dreams, za ktorý dostali cenu Grammy ako najlepšia nahrávka roka. V máji 2009 vydali ôsmy štúdiový album 21st Century Breakdown. Ten sa dostal na prvé miesto rebríčka v Spojených štátoch aj v Británii. Na svojom konte majú aj tri kompilačné a šesť live albumov, najnovším z nich je On The Radio, ktorý vydali v januári tohto roku. Od septembra do januára budúceho roku chcú vydať tri nové albumy, nazvané - Uno!, Dos! a Tré!, prvý z nich Uno! príde na trh už v septembri.