Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Americký herec Nicholas Nolte sa dožíva 80 rokov

Na archívnej snímke zo 6. februára 2012 americký herec Nick Nolte nominovaný za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe vo filme Warrior pózuje počas zverejnenia slávnostných nominácií na Oscara v kalifornskom Beverly Hills. Foto: TASR/AP

K filmu sa Nolte dostal náhodou. V 60. a začiatkom 70. rokov 20. storočia si privyrábal ako model v reklame.

Omaha/Bratislava 8. februára (TASR) - Americký herec Nick Nolte zažil úspešnú filmovú kariéru a prežil búrlivý život. Za úlohu vo filme Pán prílivu (1992) bol ocenený Zlatým glóbusom za najlepší mužský herecký výkon Film mu priniesol i nomináciu na Cenu Akadémie, ktorú získal aj za filmy Affliction (Utrpenie,1997) a Warrior (Bojovník, 2011).

Bulvár ho nazval mužom dvoch tvárí. Charizmatický herec s mužným vzhľadom, z ktorého bolo cítiť sebavedomie, silu a ľahkú aroganciu sa totiž po strete s alkoholom a drogami menil na ufúľaného zúfalca. Filmoví kritici sa však zhodli na tom, že jeho herectvo tým nijako netrpelo. Vždy bolo na neho spoľahnutie a bez problémov zahral bezdomovca, policajta, gangstra, sudcu, nežného milenca či emočne zraneného človeka. V Hollywode ho považovali za výborného herca. V pondelok 8. februára sa Nick Nolte dožíva 80. rokov.

Nicholas King Nolte sa narodil 8. februára 1941 v Omahe, v štáte Nebraska v Spojených štátoch amerických. Jeho otec mal nemeckých predkov, bol obchodníkom a výborným futbalistom, v roku 1934 ho vyhlásili za najlepšieho hráča amerického futbalu v štáte Iowa. Nolteova matka mala írske a švédske korene.
Na archívnej snímke z 5. októbra 2016 americký herec Nick Nolte.
Foto: TASR/AP

Nick Nolte začal študovať na Omaha Benson High School, kde aktívne hrával futbal a basketbal. Pre problémy s alkoholom bol viackrát vylúčený a počas stredoškolských rokov vystriedal viacero škôl. Bol študentom Westside High School, Pasadena City College, Arizona State University. Po zisku futbalového štipendia získal diplom na Eastern Arizona College.

Po škole začal pracovať pre miestny pivovar v Omahe. Alkohol bol príčinou aj jeho prvého stretu so zákonom. V niektorých štátoch Stredozápadu bola povolená jeho konzumácia až od 25 rokov. Výnimku mali iba muži, ktorí dostali povolávací rozkaz do armády. A tak sa dal Nolte na falšovanie povolávacích rozkazov, ktoré začal predávať. Po prevalení aféry bol najskôr odsúdený na 45 rokov väzenia a pokutu 75 tisíc dolárov. Nakoniec vyviazol s trojročnou podmienkou a zaujímavým trestom. Nemohol slúžiť v armáde, a tak sa nemohol zúčastniť ani vojny vo Vietname, čo ho, ako neskôr priznal, dosť mrzelo.

K filmu sa Nolte dostal náhodou. V 60. a začiatkom 70. rokov 20. storočia si privyrábal ako model v reklame. Keďže bol bez poriadnej roboty, tak sa spolu s kamarátom vybral na konkurz do televízneho seriálu Peyton Place. To bol moment, keď sa rozhodol, že bude hercom. Vyštudoval divadelnú školu v Pasadene a začal sa pretĺkať ako kočovný herec po celej Amerike. Hral v malých divadlách, získaval malé úlohy v béčkových filmoch a televíznych seriáloch. Jeho domovským divadlom sa stal Old Log Theater v Mineapolise.
Herci Robert Redford (vľavo) a Nick Nolte sa zdravia počas príchodu na svetovú premiéru filmu A Walk in the Woods v Salt Lake City 23. januára 2015, archívne foto.
Foto: TASR/AP

Zlom v jeho kariére prišiel až v roku 1976, keď získal hlavnú úlohu v televíznom seriáli Rich Man, Poor Man. Táto rola mu vyniesla nomináciu na cenu Emmy. Nasledoval úspešný film Hlbočina (1977), kde si zahral po boku Jacquueline Bissetovej. Ďalšími filmami, v ktorých hral, bol thriller 48 hodín (1982), vojnová dráma Pod paľbou (1983).

Svoju prvú nomináciu na Oscara a jediný Zlatý Glóbus získal za úlohu Toma Winga v romantickej dráme Pán prílivu (1991). S odstupom času sa považuje práve tento film za jeho herecký vrchol. Po boku Barbri Streisandovej sa z neho z noci do rána stal ženský idol. Na základe tohto filmu ho v roku 1992 vyhlásil časopis People za najatraktívnejšieho muža planéty. Diváci ho mali možnosť vidieť aj v snímkach Mys hrôzy (1991), Hráč (1992), Affliction (Utrpenie, 1997), U-Turn (1997), Strážca mŕtvych (1997),Tenká červená línia (1998), či Raňajky šampiónov nakrútené podľa literárnej predlohy legendárneho Kurta Vonneguta. Z posledných rokov možno spomenúť snímky Hotel Rwanda (2004), Pokojný bojovník (2006), Warrior (Bojovník, 2011), či film Pád anjela z roku 2019.

Počas kariéry bol dvakrát nominovaný na cenu Akadémie, avšak sošku Oscara nikdy nezískal. Práve druhé sklamanie z tohto neúspechu ho v roku 2012 opäť vrhlo do náručia alkoholu, napriek tomu, že sa snažil celú predchádzajúcu dekádu abstinovať. Trikrát bol na protialkoholickom liečení, zvykol o sebe hovoriť, že je "fungujúci" opilec. Napriek tomu, že sa toto jeho duševné rozpoloženie nikdy neprejavilo na jeho hereckom výkone, o zopár dobrých úloh vo filme predsa len prišiel. Alkohol a drogy sa v súkromí podpísali aj pod rozpad jeho vzťahov. Je trikrát rozvedený a má dve deti.