Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Americký spisovateľ si neprišiel prevziať cenu Nadácie Güntera Grassa

Americký autor už minulý mesiac informoval, že peniaze z literárnej ceny venuje nadácii, zasadzujúcej sa za demokraciu a ľudské práva.

Brémy 13. apríla (TASR) - Americký spisovateľ a publicista Dave Eggers dnes na poslednú chvíľu odmietol účasť na odovzdávaní ceny Nadácie Güntera Grassa v nemeckých Brémach.

Nadácia oznámila, že 25.000 eur spojených s literárnou cenou Albatros - udeľovanou každé dva roky za najlepší preklad cudzojazyčnej literatúry do nemčiny - Eggersovi zašlú.

Americký autor už minulý mesiac informoval, že peniaze z literárnej ceny venuje nadácii, zasadzujúcej sa za demokraciu a ľudské práva.

Eggers (41) zrušil účasť na podujatí v Brémach, "lebo by musel odpovedať na nekonečné otázky o Grassovi, Izraeli a Iráne" v súvislosti s terajším problémom, uviedol jeho nemecký agent.

Laureát Nobelovej ceny za literatúru Grass sa minulý týždeň stal v Nemecku a Izraeli terčom kritiky za zverejnenie básne v próze, v ktorej kritizuje Izrael za údajný plán na bombardovanie iránskych centier jadrového výskumu.

Izraelské ministerstvo vnútra Grassa vyhlásilo za nežiaducu osobu, vstup na územie židovského štátu mu zakázali. Ďalší vyčítali nemeckému umelcovi antisemitizmus.