Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Iba 15-ročný slovenský gitarista bude hrať na párty Quincyho Jonesa

Andreas Várady Foto: stompingatsavoy.de

Andreas Várady urobil na Jonesa taký dobrý dojem, že mladého gitaristu neskôr zobral pod krídla svojej manažérskej spoločnosti.

Washington 11. apríla (TASR) - Iba 15-ročný talent zo Slovenska, džezový gitarista Andreas Várady, bude tento víkend hrať na hviezdnom večierku legendárneho amerického hudobného producenta Quincyho Jonesa v Las Vegas. Uviedla to dnes stránka Hotpress.com.

Po tom, ako Jones uvidel video z júla minulého roka, na ktorom Várady vystupuje v Miles Davis Hall vo švajčiarskom meste Montreux, napísal na sociálnu sieť Twitter odkaz: "Tento chlapec hrá na gitare neuveriteľne. Sprevádzajú ho Alfredo Rodríguez na klavíri, Henry Cole na bicích nástrojoch a Reinier Elizarde na basovej gitare."

Vystúpenie na džezovom festivale v Montreux so skupinou Global Gumbo Group prinieslo 15-ročnému slovenskému talentu ešte ten istý rok ďalšie koncertné príležitosti v New Yorku a Las Vegas. Várady urobil na Jonesa taký dobrý dojem, že mladého gitaristu neskôr zobral pod krídla svojej manažérskej spoločnosti.



So štýlom ovplyvneným menami ako Django Reinhardt, Wes Montgomery alebo George Benson účinkuje slovenský tínedžer rómskeho pôvodu na medzinárodnej džezovej scéne od svojich 13 rokov. Jeho rodina sa v roku 2007 presťahovala zo Slovenska do mesta Limerick v Írsku, kde sa nasledujúce dva roky venoval pouličnému hraniu a spievaniu.

Várady sa neskôr zoznámil s tamojším bubeníkom a hudobným producentom Davidom Lyttleom, ktorý v roku 2010 produkoval Andreasov debutový album. Vďaka nahrávke sa následne dostal do pozornosti skúsených džezových gitaristov Martina Taylora, Louisa Stewarta a Tommyho Emmanuela, s ktorými neskôr začal vystupovať.