Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Víťaz kostýmovej súťaže na Anime Show pôjde do Londýna

Minuloroční účastníci Anime Show v bratislavskom Istropolise. Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

V súťaži Cosplay sa odvážlivci predstavia vo vlastnoručne ušitých kostýmoch.

Bratislava 12. marca (TASR) – Trojdňový medzinárodný festival anime, mangy, japonskej kultúry a scifi & fantasy pripravujú nadšenci z občianskeho združenia (OZ) AnimeCrew. Pod názvom Anime Show 2013 sa uskutoční v dňoch 15. až 17. marca už jeho 6. ročník. Konať sa bude na tradičnom mieste v bratislavskom Istropolise v spolupráci s Veľvyslanectvom Japonska v SR. Jeho súčasťou je 5. ročník medzinárodnej výstavy Game Expo 2013.

"Novinkou podujatia bude vystúpenie skupiny From The Abyss, ktorá odohrá vyše hodinový koncert pre fanúšikov japonskej metalovej hudby. Druhou novinkou je rozšírená retro sekcia venovaná starým japonským videohrám, ktorú obohatíme o japonské herné automaty rôznych druhov," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii predseda OZ Róbert Žittňan.

Podľa neho týmto festivalom bez alkoholu chcú ľudí zabávať i poučiť, tiež podporiť kreatívnych jednotlivcov. Anime Show nielen približuje fenomén tejto popkultúry Slovákom každej vekovej kategórie, ale aj poskytuje edukáciu formou prednášok a workshopov i tvorivú alternatívu trávenia voľného času. Komiksovým výtvarníkom a literárnym tvorcom dáva priestor na prezentovanie vlastných diel a získanie podpory na ich tvorbu.

Na festivale paralelne v siedmich sekciách prebehne rôznorodý program. Návštevníci sa môžu tešiť na vyše 15 filmových trhákov, akými sú Dark Knight Rises, Hnev Titánov, Iron Sky a Ghost in the Shell 2. Pripravená je prezentácia najnovších anime filmov. Nebudú chýbať ani fantastické filmy či snímky s komiksovou a scifi tematikou. Aj v sekcii Popkultúra budú premietané rôzne seriálové a kultové filmy.

Budú aj workshopy a karaoke

Japonská kultúra sa predstaví rôznymi prednáškami o skladaní origami, zvykoch a bojových umeniach, jedle, znakoch, kimonách a iných zaujímavostiach z krajiny vychádzajúceho slnka. Fanúšikovia scifi, fantasy a hororu si môžu vybrať prednášky a besedy so známymi autormi i spisovateľmi. Chýbať nebudú bloky o Pánovi Prsteňov, Harry Potterovi, StarGate, Star Treku, Star Warse, Battlestar Galactice a Babylone 5.

Návštevníkov čakajú aj rôzne voľnočasové aktivity.
Foto: FOTO TASR/Pavel Neubauer
Medzi sprievodné programy patrí súťaž o najlepšie kreslené dielo v kategóriách FanArt a Original Art. Opäť bude súťaž v speve karaoke, tanečníkov v kategóriách Pump It Up a Dance Dance Revolution, skupín s divadelnými scénkami i súťaž o najlepšiu poviedku Dumiek podvečerných. Záujemcovia sa môžu veľa poučiť na literárnom workshope s odborníkmi.

"V súťaži Cosplay sa odvážlivci predstavia vo vlastnoručne ušitých kostýmoch svojich hrdinov z filmov či hier. Víťaz pôjde v októbri na európske finále do Londýna," dodal Žittňan.

Že je to obľúbený festival, svedčí minuloročná rekordná účasť 9000 návštevníkov z rôznych miest Slovenska.