Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Animest v Bukurešti predstaví kolekciu slovenských animovaných filmov

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Organizátori do programu zaradili jeho snímku Zbojník Jurko, prvý slovenský celovečerný animovaný film.

Bratislava 8. októbra (TASR) – Medzinárodný festival animácie Animest sa v piatok začína v Bukurešti. V hlavnom meste Rumunska uvedú 23 slovenských animovaných snímok. TASR o tom informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu.

Na 16. ročníku festivalu má súčasná slovenská animácia zastúpenie v súťaži celovečerných a študentských filmov, diváci uvidia aj celovečerný film Zbojník Jurko (1976) Viktora Kubala. Festival potrvá do 17. októbra.

Animest je jediný rumunský festival zameraný na animovaný film. Uvádza diela z celého sveta, ktoré sa uchádzajú o ceny vo viacerých súťažných kategóriách, ďalšie filmy sú zaradené do tematických sekcií a rôznych retrospektív.

„V tohtoročnej súťaži celovečerných filmov sa o priazeň odbornej poroty uchádza film Moja afganská rodina z dielne režisérky Michaely Pavlátovej, v súťaži študentských filmov Slovensko reprezentuje krátky animovaný film Lunate od Kláry Fedory Homzovej," dodala Nôtová s tým, že vo festivalovom programe figurujú aj snímky Myši patria do neba režisérskej dvojice Denisa Grimmová a Jan Bubeníček, Blue red od Daniely Krajčovej a pásmo príbehov z animovaného seriálu Websterovci Kataríny Kerekesovej.

Z národných kinematografií Animest tento rok zaostrí na Slovensko. Rumunskí diváci tak okrem filmov v súťažných a nesúťažných sekciách môžu spoznať aj legendárneho slovenského tvorcu animovaných filmov Viktora Kubala. Organizátori do programu zaradili jeho snímku Zbojník Jurko, prvý slovenský celovečerný animovaný film. Focus na slovenský film ponúkne aj dve kolekcie animovaného filmu z obdobia posledných piatich rokov, ktoré predstavia tvorbu súčasných slovenských animátorov a filmy študentov z bratislavskej Vysokej školy múzických umení.