Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Animované filmy RTVS mali úspech na festivale v Chicagu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Medzinárodnú odbornú porotu na CICFF39 v kategórii najlepší dlhometrážny animovaný film najviac zaujala snímka Tvojazem.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Animované koprodukčné filmy RTVS Tvojazem a Websterovci vo filme mali úspech na 39. ročníku Medzinárodného festivalu filmov pre deti Chicago (CICFF39). "Je najväčším festivalom filmov pre deti na svete," uviedol pre TASR PR manažér Stanislav Čačko. Snímky uspeli v kategórii najlepší dlhometrážny animovaný film, Tvojazem získala prvé miesto a Websterovci vo filme druhé miesto. Ocenené filmy odvysiela verejnoprávna televízia počas vianočných sviatkov.

Medzinárodnú odbornú porotu na CICFF39 v kategórii najlepší dlhometrážny animovaný film najviac zaujala snímka Tvojazem, v ktorej sa chlapec Riki vo svojej fantázii dostáva do zázračnej Tvojazeme, kde sa prostredníctvom srdca veže snaží zachrániť nielen zázračnú krajinu, ale aj vlastnú rodinu. "Toto ocenenie je pre nás veľkou satisfakciou a veľa pre nás znamená, obzvlášť preto, lebo ide o najväčší a najvýznamnejší festival detských filmov vo svete," hovorí režisér filmu Peter Budinský. "Prežívame obrovskú radosť, sme šťastní, že tak diváci, ako aj odborníci vo svete oceňujú našu prácu," dodal.

Websterovci vo filme, príbehy obľúbenej pavúčej rodinky, prišli do slovenských a českých kín len pred mesiacom. Okrem festivalu v Chicagu už zožali úspech v Nemecku na Medzinárodnom filmovom festivale Schlingel, z ktorého si odniesli cenu divákov. "Je to pre nás veľké zadosťučinenie a pocta, pretože Websterovci vo filme nie sú celkom klasický film. Tvorí ho niekoľko prepojených príbehov. Nebolo pre nás ľahké vytvoriť celok z jednotlivých príbehov, a to dostatočne vizuálne atraktívny, aby vyznel aj na plátnach kín," komentovala úspech režisérka a producentka Websterovcov Katarína Kerekesová. "Cena z Chicaga, ale aj divácka cena z detského festivalu Schlingel v Nemecku nám dáva nádej, že sa to podarilo. Zároveň je dobrou správou, že hodnota, akou je rodinná, priateľská sieť - je univerzálnou hodnotou všade vo svete," uzavrela.