Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Anómiu 21 otvára dramatický debut O. Feldekovej Sto bábik

Na archívnej snímke pohľad na budovu divadla Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave. Foto: TASR/Miroslav Košírer

Hru Bratislava by night napísal pre projekt Anómia 21 Juraj Šebesta, inšpiroval sa hriechom hnev v kombinácii s korupciou.

Bratislava 6. júna (TASR) - Divadlo P. O. Hviezdoslava (DPOH) v Bratislave otvára v nedeľu projekt Anómia 21, ktorým reaguje na aktuálny stav spoločnosti. Autorov siedmich hier inšpirovalo sedem hlavných smrteľných hriechov ukotvených v rímskokatolíckej cirkvi. Hriechy v divadelných inscenáciách však nie sú poňaté v kresťanskom zmysle slov. "Hriech tvorí rámec v dichotómii so spoločenským javom, ktorý má tendenciu rozdeľovať spoločnosť, vyvolávať vášne," vysvetľuje režisérka a vedúca oddelenia manažmentu DPOH Valéria Schulczová. Dve zo siedmich hier, ktoré sú alúziou na hriechy lakomstvo a hnev, uvádzajú na javisku DPOH v jeden večer.

V dramatickom debute spisovateľky Oľgy Feldekovej s názvom Sto bábik ide o spojenie lakomstva v kombinácii s rodovou generačnou rovnosťou. Hra rozpráva príbeh dvoch dám v rokoch - operetnej speváčky a avantgardnej herečky, ktoré sú plné elánu a čakajú na ďalšie pracovné výzvy, no v skutočnosti sú tak trochu "za zenitom". Diváci sa môžu tešiť na generačné dialógy, hravosť, snahu o rodovú rovnosť a parafrázovanú tému lakomstva. Predstavia sa Anikó Vargová, Lucia Siposová a Michal Spišák, ktorý sa ujal aj réžie predstavenia. "Som len príležitostný herec. Mojou profesiou je réžia, tam sa cítim dobre. Mojím presvedčením však je, že každý režisér by mal byť schopný raz začas vyjsť na javisko a hrať. Nie akože, keď napríklad predhráva hercom, ale naozaj, pred skutočných divákov. Je to dôležitá skúsenosť, ktorú nie každý zvládne," komentoval Spišák účinkovanie v komédii "o divadle, mladosti, starobe, a tým aj o plynutí času, túžbe žiť a nemať starosti".

Hru Bratislava by night napísal pre projekt Anómia 21 Juraj Šebesta, inšpiroval sa hriechom hnev v kombinácii s korupciou. Rodičia očakávajú návrat syna zo štúdií v Dánsku. Veľkolepá večera prichystaná na jeho počesť syna neohúri, naopak, odchádza užívať si nočnú Bratislavu. Zábava však nedopadne podľa jeho predstáv. Harmonické rodinné prostredie naráža na partnerské problémy, výchovnú prax a medzigeneračné napätia. V réžii Mariany Luteránovej sa predstavia Jana Oľhová, Miroslav Noga a Jakub Švec. Šebesta pre TASR priznal, že mu je blízka téma emigrácie. "Náš syn stále žije v zahraničí a dcéra sa len nedávno vrátila," vysvetlil pozadie tragikomédie v réžii Mariany Luteránovej.

Premiéry ďalších štyroch predstavení sú naplánované na 13. júna (CO kryt DPOH) a 20. júna (Klarisky), vždy uvedú dve hry. V nedeľu 27. júna sa po premiére hry Experti (opäť na javisku DPOH) uskutoční diskusia s odborníkmi na témy rezonujúce v celom projekte.