Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Apoštolský nuncius v SR prejavil pozornosť aktivitám Inštitútu NAPS

Foto: NAPS

V stredu 10. apríla 2013 poctil Inštitút Naše Aktivity Pre Slovensko (NAPS) svojou osobnou návštevou apoštolský nuncius pápeža Františka na Slovensku, arcibiskup Mario Giordana.

Bratislava 10. apríla (OTS) - V Kancelárii NAPS v Bratislave privítal Jeho Excelenciu zakladateľ inštitútu Peter Solej a veľvyslanca pápeža v našej krajine informoval o medzinárodnej činnosti občianskeho združenia i o aktivitách, ktoré mieni inštitút zrealizovať v roku 2013, deviatom roku svojej činnosti.

Arcibiskup Giordana, doyen diplomatického zboru na Slovensku ocenil, že NAPS aj napriek celosvetovo rozšírenej sekularizácii pokračuje vo svojich ekumenických aktivitách, ktorými podporuje v spoločnosti dialóg a toleranciu v duchu vzájomnej úcty a úprimného priateľstva. „Dialóg a komunikácia je základom pre spoločné úspechy v budúcnosti,“ povedal počas stretnutia veľvyslanec pápeža.

Peter Solej poďakoval pánovi apoštolskému nunciovi za jeho priazeň a ubezpečil ho o najhlbšej úcte členov inštitútu voči nástupcovi Svätého Apoštola Petra, pápežovi Františkovi, ktorý od prvej chvíle svojho nástupu na Petrovo ministérium otvára srdcia ľudí svojou skromnosťou a pokorou. Solej počas stretnutia poďakoval apoštolskému nunciovi aj za jeho podporu pri komunikácii inštitútu s úradmi pápeža Benedikta XVI. Dnes už emeritný Svätý Otec zaslal v roku 2009 svoj telegram na 5. ročník medzinárodného ekumenického koncertu NAPS, na ktorý vymenoval svojho osobného legáta aj duchovný líder Pravoslávnej cirkvi na celom svete, Ekumenický patriarcha Bartolomej I. Konštantinopolský. Pápež v roku 2010 taktiež udelil zakladateľovi NAPS Petrovi Solejovi vo Vatikáne osobnú audienciu.

Inštitút NAPS založil Solej ako najmladší autor odbornej knihy v októbri 2004 a jeho nosnou činnosťou sa stali aktivity v oblasti vzdelávania, kultúry, postavenia žien v spoločnosti, no najmä prehlbovania dialógu a tolerancie medzi národmi a náboženstvami, ktoré NAPS realizuje prostredníctvom medzinárodných ekumenických koncertov. V závere minuloročného, v poradí ôsmeho koncertu, prevzal čestné členstvo v združení aj prvý v priamych voľbách zvolený prezident SR Rudolf Schuster. Zakladateľa NAPS ocenila prešovská krajská samospráva v decembri 2012 Cenou Prešovského samosprávneho kraja.

V uplynulom roku sa NAPS stal historicky prvým a doposiaľ jediným zahraničným partnerom medzinárodného centra dialógu Al-Liqua´a, ktorý v Libanone založil melchitský patriarcha za pomoci sultána Ománu. Aktivity NAPS v roku 2012 vyznamenali svojou podporou aj ďalšie zahraničné osobnosti. Jordánsky princ El Hassan vymenoval na medzinárodný ekumenický koncert svojho osobného legáta, maďarská politička Katalin Szili, ktorá v rokoch 2002 – 2009 pôsobila ako predsedníčka maďarského parlamentu, sa zúčastnila druhého okrúhleho stola NAPS o postavení žien. Budúcim aktivitám NAPS zaželala v závere minulého roka úspech aj holandská panovníčka, kráľovná Beatrix.