Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Divadlo Aréna uviedlo s úspechom muzikál Rent

Muzikál Rent je inšpirovaný libretom Pucciniho opery Bohéma a románom Henriho Murgera Obrazy zo života Bohémy.

Bratislava 26. januára (TASR) – Premiéru amerického muzikálu Rent uviedlo v piatok večer (25.1.) bratislavské Divadlo Aréna. Slovenskú adaptáciu muzikálu Jonathana Larsona pripravili režisér Martin Čičvák, prekladateľ Milan Malinovský, dramaturgička Zuzana Šajgalíková a skladateľ Tono Popovič. Scénu a kostýmy navrhla Marija Havran, hudobné naštudovanie realizovali Lenka Paulíková a Tono Popovič, ktorý je zároveň aj hudobným producentom muzikálu.

V hlavných postavách muzikanta Rogera a barovej tanečnice Mimi sa predstavili Braňo Deák a Dáša Šarközyová, v ďalších postavách Ján Slezák ako Mark, Natália Puklušová (Maureen), Kristína Greppelová (Joanne), Tomáš Palonder (Collins) Lukáš Pišta (Angel) a Gabriel Tóth (Benny). V company účinkujú Lucie Bakešová, Petra Huliaková, Silvia Soldanová, Daniela Tomešová, Richard Autner, Matej Koreň, Martin Madej a Matej Marušin.

Muzikál Rent je inšpirovaný libretom Pucciniho opery Bohéma a románom Henriho Murgera Obrazy zo života Bohémy. Z oboch námetov čerpá muzikál základný príbeh o troch priateľoch, ktorí bojujú s existenčnými problémami a túžia zároveň po naplnení svojich umeleckých ambícií. Preložené do 90. rokov – V bohémskej štvrti New Yorku spolu v jednom industriálnom lofte stretáva na Štedrý večer osem priateľov, aby spolu prežili rok, ktorý zmení ich životy, spája bohémsky naturel, túžbu niečo dosiahnuť, ale aj existenčná núdza a nevyliečiteľné ochorenie, ktoré determinuje životy viacerých z nich.

Scéna je vytvorená z reálneho života, bez zbytočných príkras, pritom výtvarníčka mala za úlohu priznať a zároveň aj čiastočne zatvoriť kapelu na javisku. Podobne zvolené kostýmy dotvárajú súčasnú dobu. Trojlístok scénických efektov doplňujú aj účelne postavené svetelné nálady jednotlivých obrazov. Osobitnú zmienku si zaslúži zvukový aparát a zvuk do hľadiska, ktorý je na špičkovej úrovni. To všetko je výborným doplnkom hlavnej zložky muzikálu, ktorý pokojne možno nazvať aj pop-rockovou operou, skvelých speváckych výkonov osmičky sólistov a zhodou okolností aj osemčlennej company, takže standing ovation pri klaňačke bol zaslúžený. Lenka Paulíková a Tono Popovič odviedli kvalitnú prácu pri korepetíciách aj pri celkovom javiskovom sounde, ktorý predstavuje až 42 hudobných čísel.

Muzikál je na javisku Arény realizovaný so živou kapelou, čo Bratislava nezažila už dlhé roky. Päticu muzikantov, ktorí skvele doplňujú herecké a hlavne spevácke výkony protagonistov, tvoria Erik Dimitrov (klávesy), Milan Medek (gitara), Peter Farnbauer (gitara, klávesy), Tamás Belicza (basgitara) a Jaroslav Žigo mladší (bicie). Autorom libreta, hudby aj textov je Jonathan Larson (1960). Bol to jeho prvý muzikál, premiéru mal na Broadwayi 25. januára 1996. Jeho autor sa slávnostného uvedenia nedožil, zomrel ráno v deň premiéry vo veku 35 rokov. V novembri 2005 mala premiéru filmová verzia, režisérom bol Chris Columbus a jedným z producentov aj známy herec Robert De Niro.

Spokojnosť po premiére netajil režisér Martin Čičvák. „Všetci, ktorí sú na javisku, to je generácia, ktorej môže človek iba závidieť, ich energiu a talent. Tri príbehy, tri lásky, ktoré v tomto muzikáli sú, môžu byť každý na samostatné dielo. Len s prekladom samotným sme pracovali denne niekoľko mesiacov,“ povedal pre TASR.

„Dva mesiace trvala iba robota napasovať každú frázu, aby sedela hudobne aj významovo. Herci museli po speváckej stránke veľmi hlboko do svojich schopností a rezerv, trvalo to skoro pol roka. Dlhší čas som nemal kontakt s muzikálovou scénou a som rád, že som mohol byť súčasťou tak skvelého tímu. Najviac ma potešilo to, že na javisku hrá živá kapela, čo bola podmienka vedenia divadla, s ktorou som samozrejme veľmi rád súhlasil,“ doplnil pre TASR hudobný producent Tono Popovič, ktorý od 1. februára zasadne na stoličku riaditeľa Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA).