Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Na Art Film Feste predstavili prvý česko-slovenský hudobný dokument

Raper Patrik „Rytmus" Vrbovský prichádza na verejnú prezentáciu pripravovaného filmu RYTMUS sídliskový sen počas 23. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest v Trenčianskych Tepliciach 22. júna 2015. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Trailer napovedá, že nejde o oslavný epos na známeho umelca, ale hudobný film mapujúci život jedného z najznámejších raperov hip-hopovej scény.

Bratislava 23. júna (TASR) - Nový česko-slovenský film RYTMUS sídliskový sen predstavili v utorok 22. júna na Art Film Feste v Trenčianskych Tepliciach. Snímku oficiálne prezentovali návštevníkom festivalu a zástupcom médií režisér a producent Miro Drobný a koproducent Michal Dvořák. O zaujímavosti z nakrúcania sa podelil i samotný Patrik Rytmus Vrbovský. "Prítomní mali možnosť vidieť doposiaľ nezverejnené niekoľkominútové pasáže z filmu i oficiálny trailer," TASR informovala Martina Kalová z distribučnej spoločnosti Itafilm.

Trailer napovedá, že nejde o oslavný epos na známeho umelca, ale hudobný film mapujúci život jedného z najznámejších raperov hip-hopovej scény. "Nie je to len ďalší dokumentík z backstageov a koncertov, ktorých má Rytmus plný internet, ale dostali sme sa oveľa hlbšie, a to doslova. Do jeho detskej, sídliskovej izby. Verím, že to divák ocení," prezrádza Michal Dvořák, autor Rytmusových videoklipov, ktorý film zostrihal. Rytmus do dokumentu zasahoval minimálne. "Chcel som, aby to natočil niekto, kto má diametrálne odlišný pohľad na svet ako ja. Výsledok je mocný. Sám sa ešte takto nevidel."



Režisér Miro Drobný nakrúcal osem rokov na Slovensku, v Česku, Taliansku a Indii. Podľa neho raper vo filme otvorene rozpráva o rodine, súkromí, o úsilí presadiť sa. Hlavnú úlohu však nemal iba Rytmus. "Dôležitú úlohu tu, samozrejme, zohráva jeho rodina a prostredie, v ktorom vyrastal: sídlisko v Přerove a Adama Trajana v Piešťanoch. Vo filme zaznie aj viac ako 20 Rytmusových skladieb," dodáva tvorca filmu, v ktorom intímne spovede raperových najbližších vykreslia komplikovanú skladačku jeho osobnosti. "Som si istý, že každý si v tom filme nájde svoj vlastný príbeh. Celý čas to hovorím, ja som jeden z vás," odkazuje divákom Patrik Rytmus Vrbovský.

Prvý česko-slovenský hudobný dokument RYTMUS sídliskový sen uvidia českí i slovenskí diváci v kinách od 20. augusta.