Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Kultúra

Kráľ československého hororu Juraj Herz sa v kine pri hororoch bojí

Juraj Herz Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Herec a režisér Juraj Herz je čerstvý držiteľ prestížneho ocenenia Zlatá kamera z medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest v Trenčíne.

Trenčín 22. júna (TASR) – Nekorunovaný kráľ československého hororového filmu, herec a režisér Juraj Herz, prežíva filmové predstavenia mimoriadne intenzívne. Dokáže sa pri nich báť, plakať i nahlas smiať. Jediné filmy, pri ktorých sa nebojí, sú jeho vlastné. Čerstvý držiteľ prestížneho ocenenia Zlatá kamera to povedal na dnešnej tlačovej konferencii počas medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest v Trenčíne.

"Od detstva sa rád bojím, už ako malý chlapec som čítaval hororové rozprávky. Tie ma priťahovali najviac. Ja viem pri filme plakať, viem sa aj tak smiať, že už všetci sa prestali smiať a ja som jediný v kine, ešte s nejakým 14-ročným chlapcom, s ktorým sa strašne smejeme. Od smiechu som už aj spadol zo stoličky," povedal Herz s tým, že báť by sa dokázal aj scény, ktorú sám vymyslel, avšak natočil by ju iný režisér. "Ale pretože ja poznám tie prístupy, svojich filmov sa už nebojím," doplnil.

Herzov legendárny film Spalovač mrtvol označujú filmoví odborníci za prvý československý horor, i keď sám režisér ho za naozajstný horor nepovažuje. "Je to skôr triler, ktorý sa skôr blíži žánrom k Hitchockovi, ktorý budoval napätie. A to sa mi páči. Pod hororom sa dá predstaviť všetko možné. Urobil som však veľmi málo hororových filmov, pretože nebola doba, aby sa mohli tie filmy robiť," priblížil Herz. S úsmevom si spomína na talianskeho režiséra, ktorý natočil 120 hororov, avšak sám mu povedal, že ak nebola doba na točenie hororov, natáčal aj pornografické filmy.

Slovenský režisér Juraj Herz pózuje s ocenením Zlatá kamera počas otváracieho ceremoniálu Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest 21. júna 2013 v Trenčíne.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Na väčšinu z desiatok filmov, ktoré Herz režíroval, sa pozerá snáď až príliš kriticky. Väčšinu svojich filmov neznáša, naozaj rád má len dva – Spalovača mrtvol a Passage, kde podľa svojich vlastných slov dostal ako režisér od producentov úplne voľnú ruku. "Jeden film nemám vôbec rád, i keď môj otec ho považoval za môj vôbec najlepší film – Buldoci a třešně. Vedel som, že je to veľmi zlé, no povedal som si, že tam budú hrať všetci českí komici. Spomenul som si ešte na dvoch slovenských komikov, ktorí tam hrať museli. Boli to Milan Lasica a Julo Satinský a hrali dvoch esenbákov. Hovorili tam po slovensky a tak, ako Lasica a Satinský. Jedine túto scénu má z toho filmu rád," povedal neľútostný kritik svojich filmov.

I keď má Herz povesť režiséra, ktorý nie je na hercov prísny, vedel najmä v minulosti poriadne zvýšiť hlas. Pri natáčaní seriálu Černí baroni dokázal podľa vlastných slov postaviť do pozoru aj také herecké osobnosti ako Bolek Polívka. "Strašne som na nich kričal, pretože oni blbli, bavili sa a argumentovali, že oni budú na plátne, nie ja. Niekedy sa stane, že sa rozčúlim," doplnil Herz s tým, že čím je starší, tým je na hercov miernejší.

V Prahe žijúci rodák z Kežmarku Juraj Herz vyštudoval bábkoherectvo na DAMU v Prahe, pôsobil ako herec a režisér v pražskom divadle Semafor. Od roku 1961 ako pomocný režisér a neskôr ako režisér na Barrandove. V roku 1987 odišiel do Nemecka. Za poviedku Sladké hry minulého léta získal Zlatú nymfu na festivale v Monte Carle. Ako herec účinkoval v desiatkach filmov, najznámejšími sú Kdyby tisíc klarinetů, Limonádový Joe aneb Koňská opera, Obchod na Korze, Pacho, hybský zbojník, Což takhle dát si špenát, Upír z Feratu a v mnohých ďalších. Ešte bohatšia je režisérska mozaika Juraja Herza. Jeho režisérsky podpis nesú filmy ako Spalovač mrtvol, Sladké hry minulého léta, Holky z porcelánu, Buldoci a třešně, Upír z Feratu, Pasáž či Černí baroni.