Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Na Art Film Feste pokrstia publikáciu Best of Slovak Film

Slovenský režisér Dušan Trančík. Foto: FOTO TASR/Martin Palkovič

Krstným otcom knihy bude slovenský režisér Dušan Trančík.

Bratislava 21. júna (TASR) - Na pôde Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest, ktorý sa dnes začína v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, pokrstí Slovenský filmový ústav (SFÚ) publikáciu Best of Slovak Film. "Tento rok sa aktivity ústavu budú niesť v znamení tohtoročného 50. výročia jeho vzniku. Pri tejto príležitosti pokrstíme výnimočnú reprezentatívnu publikáciu Best of Slovak Film 1921 - 1991," TASR informovala Simona Nôtová zo SFÚ. Ten v rámci festivalu - v samostatnej sekcii Slovenská sezóna špeciál - uvedie vo svetovej premiére tri digitálne zreštaurované filmy zo svojho archívu na DCP nosičoch v plnej kvalite obrazu a zvuku. Premietať sa bude predchodca československej novej vlny, film Pieseň o sivom holubovi (1961) Stanislava Barabáša, ktorý vznikol podľa scenára Alberta Marenčina a Ivana Bukovčana k 15. výročiu oslobodenia Československa podľa šiestich poviedok odohrávajúcich sa na konci 2. svetovej vojny.

Sekcia tiež ponúkne psychologickú drámu 322 (1969) - film s podtitulom "o chorobe jednotlivca a spoločnosti" z dielne Dušana Hanáka, ktorý sa preslávil aj svojou pochmúrnou vizuálnou poetikou a takmer okamžite bol zakázaný. Tretím filmom v sekcii je snímka Juraja Jakubiska Sedím na konári a je mi dobre (1989) o dvoch charakterovo rozdielnych priateľoch, odohrávajúca sa tesne po skončení 2. svetovej vojny.

Krst bude už túto nedeľu

Počas Art Film Festu uvedú do života reprezentatívnu obrazovú publikáciu o slovenskej kinematografii v anglickom jazyku Best of Slovak Film 1921 - 1991, ktorú SFÚ vydal pri príležitosti 50. výročia svojho vzniku. Obsahuje výber 35 slovenských filmov od 20 režisérov od Jánošíka (1921) Jaroslava Siakeľa až po Nehu (1991) Martina Šulíka. Ku každému filmu je pripojený odborný text, profil režiséra, ocenenia filmu, citáty z tlače a ďalšie informácie. Autorom textov publikácie s bohatým fotografickým materiálom je renomovaný britský filmový kritik a publicista Peter Hames, ktorý sa špecializuje na východoeurópsku a česko-slovenskú kinematografiu a vydal na túto tému už niekoľko kníh. Za najzaujímavejšie obdobie z dejín slovenskej kinematografie považuje 60. roky: "Obzvlášť pozoruhodné boli diela Hanáka, Jakubiska a Havettu, hoci im politická situácia neumožňovala taký medzinárodný dosah, aký by si zasluhovali."

Krst publikácie sa uskutoční v nedeľu 23. júna o 16.00 h v kine Prameň v Trenčianskych Tepliciach. Peter Hames sa na ňom zúčastní osobne a následne uvedie svetovú premiéru digitálne reštaurovanej kópie filmu Pieseň o sivom holubovi. "Krstným otcom knihy bude slovenský režisér Dušan Trančík, ktorý v nej má filmy Víťaz (1978) a Iná láska (1985)," dodala Simona Nôtová.

Viac informácií o 21. ročníku Art Film Festu, o slovenskej účasti a sprievodných podujatiach, nájdu záujemcovia na www.artfilmfest.sk a www.aic.sk.