Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

VIDEO: Art Film Fest ocení Karla Rodena a Stephena Daldryho

Karel Roden Foto: TASR

O hlavné ceny AFF - Modrých anjelov sa budú uchádzať snímky zaradené do Medzinárodnej súťaže hraných filmov a Medzinárodnej súťaže krátkych filmov.


Bratislava 31. marca (TASR) - Art Film Fest (17. - 25. 6.), ktorý sa tento rok po prvý raz uskutoční v Košiciach, pokračuje v tradícii oceňovania známych kinematografických osobností. Prvýkrát sa udelia ceny Hercova misia a Zlatá kamera v metropole východného Slovenska. Mená prvých laureátov organizátori zverejnili dnes na tlačovej konferencii v Bratislave, sú nimi český herec Karel Roden a britský režisér a scenárista Stephen Daldry.

"Podaril sa nám husársky kúsok, pretože pán Roden nemá rád ceny, nikam nechodí, ale tentoraz príde a prevezme si cenu so všetkým, čo k tomu patrí," uviedol Rudolf Biermann, generálny manažér AFF. Na margo svetového režiséra, ktorý už nakrúcal s Tomom Hanksom, Meryl Streep, Nicole Kidman či Kate Winslet, poznamenal: "Stephen Daldry je autor filmov Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko, Predčítač, Hodiny, Billy Elliot. Je to pán, ktorý si vyberá, čo robí, nerobí veľa filmov, ale každý jeho film je klenot, o čom svedčia aj štyri nominácie na Oscara."

Primátor Košíc Richard Raši informoval o unikátnych podmienkach pre festivalové predstavenia. "Ponúkame množstvo mladých ľudí a hladný východ po kvalitnom filmovom umení a zároveň ponúkame okrem nadšenia aj kvalitnú infraštruktúru a priestory, kde sa budú jednotlivé predstavenia konať," povedal s tým, že AFF v Košiciach berie ako dlhodobý projekt, zmluvu s organizátormi mesto podpísalo na desať rokov. Premietať sa bude v Kulturparku, Kunsthalle, kinách Úsmev a Slovan i v zrekonštruovanom Amfiteátri.

Program bude rozložený v 13 sekciách. O hlavné ceny AFF - Modrých anjelov sa budú uchádzať snímky zaradené do Medzinárodnej súťaže hraných filmov a Medzinárodnej súťaže krátkych filmov. Do oboch súťaží sa prihlásilo vyše 1500 snímok. "Všetko to, čo na programe doterajších ročníkov AFF bolo dobré, zaujímavé, na čo si diváci zvykli, ostáva zachované," konštatoval umelecký riaditeľ AFF Peter Nágel a predstavil novinky aktuálneho ročníka festivalu. Je ňou sekcia Be2Can Starter, exkluzívna prehliadka najlepších filmov z Benátok, Berlína a Cannes. Novou sekciou je tiež Variety Art Film Choice. "Pripravujeme ju v spolupráci s redaktormi a kritikmi jedného z najprestížnejších svetových filmových periodík, ktorí sami vytvoria sedemčlennú zostavu, a budú to celovečerné filmy o umení."

Prezident spoločnosti Film Europe Ivan Hronec informoval o už potvrdených filmoch, na ktoré sa diváci môžu tešiť. Sú medzi nimi napríklad venezuelský film Z ďaleka (Desde allá) režiséra Lorenza Vigasa, ktorý získal Zlatého leva v Benátkach, najnovší film Alexandra Sokurova Francofonia aj snímka Psie srdce (Heart of Dog) americkej multiumelkyne Laurie Anderson, ktorá v Košiciach osobne uvedie svoj film. Účasť na festivale potvrdil aj režisér Lorenzo Vigas, ktorý bude zároveň členom medzinárodnej poroty. "Máme potvrdenú aj vynikajúcu fínsku herečku Kati Outinen, čo je dvorná herečka takmer všetkých Kaurismäkiho filmov," dodal Nágel.

Festival sprevádza tiež nový vizuál, ktorému dominuje pukanec. "Pukanec je kino, ale kino nie je len pukanec!" S týmto nápadom vyhral fotograf a grafický dizajnér Dávid Doroš súťaž 24. ročníka AFF na nový vizuálny koncept a festivalovú znelku. Na margo najdlhšie organizovaného medzinárodného filmového festivalu na území Slovenska, ktorý začína svoju novú éru v Košiciach, sa vyjadril aj prezident AFF Milan Lasica: "Je to takzvané obrátené garde, lebo všetci východniari idú do Bratislavy, ale Art film ide na východ. Dúfam, že bude úspešný aspoň tak, ako bol úspešný v Trenčianskych Tepliciach, ale za lepších podmienok."