Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Astorka Korzo pripravuje IX. ročník Festivalu Astorka

Na snímke dramaturgička Divadla Astorka Andrea Dömeová počas tlačovej konferencie k 9. ročníku festivalu Astorka 1. októbra 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Záverečným bude 19. októbra vystúpenie Divadla Kalich z Prahy s inscenáciou Don Quijote.

Bratislava 1. októbra (TASR) – Bratislavské Divadlo Astorka Korzo '90 pripravuje na október už IX. ročník Festivalu Astorka. V dňoch 14. až 19. októbra ponúkne divákom šesť špičkových inscenácií v podaní Dejvického divadla, Švandovho divadla a Divadla Kalich z Prahy, Divadla U Nikitskych vorot z Moskvy a maďarského Vígszinház.

Program festivalu otvorí v pondelok 14. októbra vernisáž výstavy s názvom Festival Astorka 2005 – 2012 a Dejvické divadlo z Prahy s inscenáciou Antona Pavloviča Čechova Čajka. Komédia v štyroch dejstvách pod režijnou taktovkou Michala Vajdičku je v podaní Dejvického divadla zážitkom, na ktorý sa nezabúda. V jednotlivých postavách sa predstavia Klára Melíšková, Jaroslav Plesl, Veronika Kubařová, Ivan Trojan, Miroslav Krobot, David Novotný, Lenka Krobotová, Václav Neužil a ďalší umelci.

Druhý deň festivalu 15. októbra sa predstaví maďarský Vígszínház s inscenáciou Alberta Camusa MOR (a Pestis). Svetoznámy text držiteľa Nobelovej ceny Alberta Camusa zaznie v podaní vynikajúceho maďarského herca Gézu D. Hegedüsa a muzikanta Alberta Márkosa.

Pražské Švandovo divadlo na festivale uvedie dve inscenácie, prvou bude 16. októbra Šoa, ktorú z autentických výpovedí a podľa knihy Krátke povídky z dlouhého života zostavili Tomáš Hrbek, Lucie Kolouchová a Daniel Hrbek. Dva neobyčajné osudy – dva úplne odlišné príbehy športovca Miloša Dobrého a herečky Hany Pravdovej. Druhou inscenáciou Švandovho divadla bude deň nato Pankhart Marilyn, v ktorej Zuzana Onufráková, Apolena Veldová, David Punčochář a Jakub Kudláč ponúknu divadelný dokument o hviezde, ktorú zabil príliš dokonalý imidž.



Moskovské Divadlo U Nikitskych vorot uvedie 18. októbra inscenáciu Úbohá Líza, ľúbostný príbeh prostej dievčiny a šľachtica Erasta, v ktorom je priestor pre skutočné hlboké city aj zrady. Autorom hry, hudby a režisérom je Mark Rozovskij. Na scéne moskovského divadla sa tento titul objavil v sezóne 1986/87. V roku 1989 zvíťazila táto inscenácia na festivale v Edinburghu a v roku 1997 zaznamenali tvorcovia tohto titulu veľký úspech na Divadelnom festivale vo francúzskom Avignone. Mimoriadny záujem a nadšený ohlas sprevádzal hru a jej predstaviteľov o rok neskôr aj na Festivale európskych divadiel v Grenobli.

Záverečným bude 19. októbra vystúpenie Divadla Kalich z Prahy s inscenáciou Don Quijote. Osobitá úprava klasického príbehu od Cervantesa, z dielne legendárnej dvojice Lasica + Satinský v podaní českých hereckých hviezd, doplnená o pesničky Jaroslava Filipa a Miroslava Kořínka s textami Milana Lasicu a Tomáša Janovica. Klasika ako ju diváci nepoznajú v réžii Vladimíra Strniska ponúknu Jiří  Lábus a Oldřich Kaiser.



Súčasťou festivalu budú dva večery Scénických rozhovorov, ktorých hlavnými aktérmi budú Marta Sládečková a Ady Hajdu. V rámci sprievodných podujatí festivalu je 16. októbra na programe koncert Peter Lipa v Astorke, na ktorom známy slovenský spevák uvedie piesne z nového albumu Lipa '68 v sprievode Bandu, ktorý tvoria Michal Šimko (basa), Michal Žáček (saxofóny), Robert Rist (bicie nástroje) a Peter Lipa ml. (klávesy).

„Dôležité je to, že k nám pravidelne chodia naše partnerské divadlá. Znamená to, že naši diváci už vedia, čo od tých divadiel môžu čakať a veľmi sa na to tešia, čo je vidieť aj z diváckeho ohlasu. Už niekoľko rokov hosťuje u nás Vígszínház, Dejvické divadlo, Švandovo divadlo už viac ako desať rokov, popritom aj iné divadlá, ktoré rovnako vstupujú s nami do rôznych partnerských väzieb. Je to festival radosti a vzájomného stretávania,“ povedala pre TASR na dnešnom stretnutí s médiami dramaturgička divadla Andrea Dömeová.