Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Kultúra

Augustínovci vystavujú v Zoya Gallery svoje Tiene a farby

Na archívnej snímke z 19. novembra 2020 fotografie na výstave Ozveny festivalu La Gacilly - Baden Photo 2020 v ZOYA Gallery v rámci festivalu Mesiac fotografie 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Dano Veselský

Návštevníci môžu vidieť celkovo viac ako 50 olejomalieb, pričom Andrej Augustín sa popri približne troch desiatkach olejomalieb prezentuje na výstave aj svojou kolekciou keramiky.

Bratislava 8. apríla (TASR) - V priestoroch bratislavskej Zoya Gallery si môžu milovníci výtvarného umenia pozrieť výstavu výtvarnej tvorby Boženy, Andreja a Martina Augustínovcov, nazvanú Tiene a farby.

Slávnostný príhovor mal na štvrtkovej vernisáži, ktorá sa stretla s mimoriadnym záujmom verejnosti, básnik a textár Kamil Peteraj. Neobyčajnosť výstavy vidí v tom, že predstavuje rodinný príbeh, ktorý by otextoval slovami Dvaja pod krídlami mamy. "Pod krídlami mamy, ktorá bola jedna veľmi dobrá výtvarníčka, vyrástli dvaja takisto vynikajúci výtvarníci, každý má iný rukopis, každý mieri niekde inde, ale predsa len majú spoločný akoby ten výtvarný rodokmeň," povedal pre TASR Peteraj, ktorý tvorí roky autorský tandem s Martinom Augustínom. Ich spoločné diela obdivujú tí, ktorých oslovuje krása výtvarného umenia a pôvab básnikových slov. Naposledy to dokázali výnimočnou publikáciou Sen menom láska (2022).

"Výnimočnosť tejto v poradí 14. spoločnej výstavy Boženy Augustínovej a jej synov spočíva v tom, že premiérovo sa všetci autori predstavujú takmer výlučne svojimi olejomaľbami. Výstava je svedkom príjemných stretnutí - má ostré tiene a tajomné farby, má energiu, ktorá vzniká vždy pri týchto rodinných výtvarných prezentáciách," priblížil TASR výstavu jeden z jej kurátorov Ľudovít Petránsky.

Návštevníci môžu vidieť celkovo viac ako 50 olejomalieb, pričom Andrej Augustín sa popri približne troch desiatkach olejomalieb prezentuje na výstave aj svojou kolekciou keramiky, vytvorenej v majolike v Modre, a porcelánu vypáleného v Karlových Varoch, na ktorej sa objavujú jeho typické farebné výtvarné motívy.

Martin Augustín zase okrem svojich 13 malieb prezentuje aj maľovaný drevený oltár s názvom Nečakaj ma na kolenách ako pripomienku väčšieho cyklu diel s touto tematikou.

"Dobrý obraz je taký, ktorý vo mne vyvoláva emóciu," vraví Andrej Augustín, pričom vyslovil želanie, aby čo najviac obrazov, ktoré sú od 7. apríla vystavené, zostalo vo vedomí návštevníkov čo najdlhšie. Výstava v bratislavskej Zoya Gallery potrvá do 26. júna 2022.