Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Autor Winnetoua, spisovateľ Karl May, zomrel pred sto rokmi

Foto: TASR/YouTube

V piatok 30. marca si pripomenieme sté výročie úmrtia autora indiánok.

Radebeul/Bratislava 29. marca (TASR) – Karl May bol nemeckým spisovateľom dobrodružných románov. Najznámejšou nehistorickou postavou jeho príbehov je náčelník Apačov - Winnetou. V piatok 30. marca si pripomenieme sté výročie úmrtia autora indiánok.

Karl May sa narodil 25. februára 1842 v nemeckom Hohenstein-Ernstthale. V rodine chudobného tkáča prežil detstvo poznačené biedou a podvýživou. Prvých päť rokov nevidel, pre ochorenie nemohol otvoriť oči. V tom čase žil so svojou starou mamou, vynikajúcou rozprávačkou príbehov. Keď už chodil do školy, otec ho nútil prepisovať všetky knihy, ktoré sa v dome nachádzali, aby podporil jeho vzdelávanie, z toho dôvodu sa dokonca pokúsil o útek z domu.

Známe sú krátkodobé pobyty Karla Maya vo väzení, dopúšťal sa krádeží a podvodov. Počas jedného takéhoto intermezza sa začítal do zväzkov väzenskej knižnice a ako sa neskôr vyjadril, žalár sa stal pre neho univerzitou.

V roku 1875 ho zamestnali v redakcii v nemeckých Drážďanoch a od roku 1877 sa venoval len písaniu. Popularitu aj za hranicami Nemecka mu rýchlo získali cestopisné romány písané v prvej osobe ako autentické zážitky nemeckého cestovateľa, na Divokom západe známeho ako Old Shatterhand a v Oriente ako Kara ben Nemsí. Sugestívne opísané príhody nemeckého greenhorna, pokrvného brata náčelníka Apačov Winnetoua chytili čitateľov za srdce a tak ľahko ich nepustili. Zasvätené opisy amerického západu sa pritom sformovali len vo fantázii autora. Medzi jeho najslávnejšie diela patrí štvorzväzkový Winnetou, romány z Divokého západu Old Surehand, Duch Llana Estacada, Medzi Supmi, Poklad na Striebornom jazere a Petrolejový princ. Z Orientu sú to cykly V tieni Padišacha, Červenomodrý Matuzalem, Cez divý Kurdistan. O neutíchajúcej popularite Mayových indiánok svedčia aj ich početné filmové spracovania a vydania po celom svete.



Spisovateľ Karl May zomrel 30. marca 1912 vo veku 70 rokov v nemeckom meste Radebeul. Žil tu od roku 1895 vo vile Shatterhand. Jeho múzeum v nej zriadili v roku 1928. V roku 1960 však museli nábytok a knihy spisovateľa presťahovať do západonemeckého mestečka Bamberg, aby sa zachránili, pretože pre Nemeckú demokratickú republiku (NDR), v ktorej sa vila nachádzala, nebol Karl May žiadnym vzorom. Až v roku 1995 sa všetky originálne rekvizity dostali na svoje pôvodné miesto. S návratom nábytku a suvenírov z Mayových ciest sa vila stala opäť dobre usporiadaným múzeom. Nachádza sa tu aj Winnetouova strieborná puška, Old Shatterhandova medveďobijka alebo čarovná henryovka.

V roku 2003 vyvrcholil v saskom meste Plavno 17. kongres spoločnosti, ktorá nesie meno svetoznámeho autora indiánok, svetovou premiérou opery podľa románu Karla Maya Poklad na striebornom jazere. Operné dielo skomponoval ešte v roku 1901 fanúšik autora Švajčiar Othmar Schoeck a uvádzalo sa iba v jeho rodinnom kruhu. Spoločnosť Karla Maya vznikla v roku 1969, sídli v nemeckom Hamburgu a združuje členov z 24 krajín.





zdroje: http://kirjasto.sci.fi, www.karl-may-stiftung.de