Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Autorka Frankensteina Mary Shelleyová sa narodila pred 215 rokmi

Britská spisovateľka MARY SHELLEYOVÁ, autorka románu Frankenstein. Foto: schoolworkhelper.net

Kniha sa stala jedným z prvých bestsellerov ženskej autorky.

Londýn/Bratislava 30. augusta (TASR) - Britská spisovateľka Mary Shelleyová, autorka románu Frankenstein or The Modern Prometheus, sa narodila pred 215 rokmi 30. augusta 1797 v Londýne.

Inšpiráciu pre literárne dielo, ktoré sa stalo predlohou pre mnoho literárnych a filmových diel a komiksov, našla autorka počas pobytu na brehu Ženevského jazera a v rámci nočných diskusií o strašidlách s lordom Byronom a ďalším známym. Román Frankenstein or The Modern Prometheus (Frankenstein alebo Moderný Prométeus) vyšiel 11. marca 1818. Kniha sa stala jedným z prvých bestsellerov ženskej autorky.

Mary Shelleyová mala život bohatý na tragické udalosti, ale nechýbalo v ňom ani dobrodružstvo. Matka jej zomrela niekoľko dní po pôrode. Otec riešil nezhody dieťaťa so svojou druhou manželkou tak, že ju dal na výchovu do rodiny v Škótsku. Vzdelanie jej zabezpečilo čítanie literárnych diel jej otca, filozofa a anarchistu, a matky spisovateľky a feministky, bojovníčky za vzdelávanie dievčat. Učila sa po latinsky, francúzsky a taliansky.

Svojho budúceho manžela Percy Bysshe Shelleyho stretla v dome svojho otca. Bola veľmi mladá, len šestnásťročná, keď s ním, nešťastne ženatým mladíkom ušla v roku 1814 do Európy. Neskôr básnikovi porodila viacero detí, dospelosti sa však dožil len syn Percy Florence.

Milenci žili v Európe. Precestovali Nemecko, Taliansko a Švajčiarsko. V decembri 1816 sa v britskej metropole Londýne zosobášili. Umožnila to nešťastná smrť Shelleyho manželky, ktorá sa utopila. V roku 1822 dvojica žila pri Ženevskom jazere. Nešťastná Mary prežila potrat, ktorý ju takmer stál život. Ďalšia tragédia na ňu ešte čakala. Jej manžel sa ešte v tom istom roku utopil v nečakanej búrke, keď sa plavil po jazere na svojej lodi.

Zničená Shelleyová sa v roku 1823 vrátila do Londýna. Väčšina jej diel pochádza z tohto obdobia. Okrem románov prispievala do magazínov ako napríklad London Magazine alebo Westminster Review. Búrlivý život a prežité tragédie sa odrazili na jej zdravotnom stave, od roku 1840 trpela viacerými chorobami. Zomrela vo svojom londýnskom dome 1. februára 1851. Dožila sa 53 rokov.

Podpísaný výtlačok z prvého vydania románu Frankenstein britskej spisovateľky Mary Shelleyovej sa dostal do dražby v roku 2009. Nachádzal sa v zbierke artefaktov zo sveta sci-fi a hororu, ktorú zhromaždil Američan Forrest J. Ackerman.