Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Kultúra

Nový festival v Banskej Bystrici sa zameriava na vzdelávanie publika

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Vzdelávacie aktivity sú úzko napojené na divadelné predstavenia s diskusiami týkajúcimi sa analýzy tém diela a estetického a etického zážitku z divadla.

Banská Bystrica 8. septembra (TASR) - Bábkové divadlo na Rázcestí (BDNR) v Banskej Bystrici začalo popri svojom dlhoročnom festivalovom projekte Bábkarská Bystrica rozvíjať aj nový medzinárodný festival participatívneho divadla a rozvoja publika s názvom EDUFEST. Prvý ročník sa uskutoční v divadle od septembra do decembra, vždy dva dni v danom mesiaci.

Ako divadlo informuje, počas festivalu sa budú konať vzdelávacie workshopy na témy, ako využiť divadlo a potenciál divadla v školskej a osobnej praxi, ako prostredníctvom divadelných techník cielene rozvíjať kreativitu a emocionálny, mentálny rast osobnosti. Vzdelávacie aktivity sú úzko napojené na divadelné predstavenia s diskusiami týkajúcimi sa analýzy tém diela a estetického a etického zážitku z divadla.

Na EDUFESTE vystúpia slovenské, české a ukrajinské divadlá a významní odborní lektori z oblasti vzdelávania divadlom, rozvoja kreativity, ľudsko-právnych tém z Česka, Ukrajiny, Slovinska, Slovenska a Veľkej Británie. Na záver festivalu 14. decembra sa uskutoční medzinárodné kolokvium.

Okrem predstavení, workshopov a diskusií sa uskutoční aj prezentácia kníh Michaely Váňovej, výstava vo foyeri divadla s názvom Akvarelové kresby pre hru Kamil a študentské komiksové predstavy o známej hre z medzinárodného projektu Divadelného ústavu v Bratislave Klasika v grafickom románe. V priestoroch kaviarne BDNR sa uskutočnia diskusie O divadle po divadle pri káve pod vedením Ivice Franekovej.

EDUFEST vzniká v spolupráci s rôznymi divadlami a vzdelávacími združeniami, ako napríklad DOX Praha, EduDráma Bratislava, Divadelný ústav, Kunsthalle Praha, Post Bellum. Záštitu nad festivalom prevzala ministerka kultúry Silvia Hroncová a podporil ho Fond na podporu umenia a Banskobystrický samosprávny kraj.