Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Štátna opera sa teší na divákov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V sobotu 29. mája si diváci môžu konečne naživo pozrieť obľúbené hudobno-dramatické a tanečné dielo Dany Dinkovej a Branislava Kostku Édith Piaf

Banská Bystrica 5. mája (TASR) – Štátna opera (ŠO) v Banskej Bystrici môže opäť otvoriť svoje brány a po dlhom čase privítať priaznivcov za dodržania všetkých hygienických nariadení. V utorok 11. mája o 18:00 pripravila koncert sólistov ŠO so sprievodom klavíra pod názvom Svet operných duet. TASR o tom informovala vedúca propagačného oddelenia banskobystrickej opery Katarína Uhríková.

„Naším zámerom je, aby sa na javisku a v orchestrisku nestretlo naraz veľké množstvo účinkujúcich. Za normálnych okolností sa totiž na opernom predstavení podieľa viac ako 100 umelcov a technických pracovníkov. Preto sa vedenie rozhodlo, že z bezpečnostných dôvodov v máji odohráme menšie vokálno-inštrumentálne koncerty a jedno predstavenie," uviedla Uhríková.

Operné, operetné a muzikálové melódie v podaní sólistov a niekoľkých členov orchestra opery zaznejú v rámci koncertu Večer hudobných šlágrov 18. mája a 25. mája to bude koncert pod názvom Srdcovky sólistov.

„Budú v ňom účinkovať všetci sólisti ŠO a predstavia svoje najmilšie piesne, operné árie a operetné melódie. V sobotu 29. mája si diváci môžu konečne naživo pozrieť obľúbené hudobno-dramatické a tanečné dielo Dany Dinkovej a Branislava Kostku Édith Piaf," dodala Uhríková.

Okrem predstavení naživo sú divákom stále k dispozícii aj inscenácie on-line alebo podcasty Opera Viva! V najnovšom hovorí dramaturgička Alžbeta Lukáčová s vedúcou oddelenia marketingu ŠO Danou Kocianovou tiež o výzve, ako znovu zmysluplne zaujať fanúšikov umenia a dosiahnuť takú divácku návštevnosť, aká bola pred pandémiou nového koronavírusu či o hľadaní a nachádzaní vzťahu k opere.