Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

K hrobu Maríny už privedú návštevníkov navigačné reliéfy

Na snímke zľava výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Banská Štiavnica Igor Kuhn, podpredseda predstavenstva Ľudovít Kaník a Zuzana Jóbová z rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) počas slávnostného odhalenia pamätného reliéfu Sládkovičovej Maríny pri evanjelickom cintoríne v Banskej Štiavnici 22.mája 2923. Foto: TASR - Ján Krošlák

Na samotnom reliéfe sa nachádza aj QR kód, pretože hrob Maríny je súčasťou zážitkovej mestskej hry Zaľúbená Štiavnica.

Banská Štiavnica 22. mája (TASR) - Pamätný reliéf Sládkovičovej Maríny, ktorý má pritiahnuť pozornosť návštevníkov Banskej Štiavnice k miestu posledného odpočinku básnikovej lásky a múzy Márie Pischlovej, odhalili v pondelok na tamojšom evanjelickom cintoríne. Autorom reliéfu je miestny občan, akademický sochár Vladimír Oravec.

"V tejto časti mesta sa nachádza hneď niekoľko cintorínov. Turisti a záujemcovia o život Andreja Sládkoviča sa často nevedeli zorientovať a nájsť hrob Maríny. Preto sme sa rozhodli k hrobu a pamätnej tabuli pridať tento reliéf, na ktorom je nielen podobizeň Maríny, ale aj posledné verše tejto asi najznámejšej Sládkovičovej básne," povedal TASR Igor Brossmann, zástupca neziskovej organizácie Marína a Sládkovič, ktorá stojí za myšlienkou vyhotovenia reliéfu. Na cestu k cintorínu, navyše, navigujú turistov z centra mesta ešte ďalšie, tzv. navigačné reliéfy.

Na samotnom reliéfe sa nachádza aj QR kód, pretože hrob Maríny je súčasťou zážitkovej mestskej hry Zaľúbená Štiavnica, ktorá návštevníkov tohto starobylého mesta sprevádza po autentických miestach, na ktorých Marína a Sládkovič kedysi prežili svoju lásku.