Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Na Starom zámku otvoria novú expozíciu streleckých terčov

Na archívnej snímke Starý zámok v Banskej Štiavnici. Foto: TASR - Ján Krošlák

Prezentované terče vytvorili domáci, prevažne insitní umelci v 18. a 19. storočí za účelom použitia pri streľbe.

Banská Štiavnica 7. decembra (TASR) - Na Starom zámku v Banskej Štiavnici vo štvrtok otvoria expozíciu streleckých terčov zo zbierok Slovenského banského múzea (SBM) s názvom Na muške. Ide o inováciu pôvodnej expozície streleckých terčov, nachádzajúcej sa v tejto historickej dominante mesta.

Podľa kurátorky expozície Márie Janušovej ide o výnimočný súbor streleckých terčov zo zbierok SBM, ktorý svedčí o historickom význame Banskej Štiavnice, lokálnych vojenských dejinách, pôsobení mestského streleckého spolku, postavení meštianstva v dobovej spoločnosti či úlohy obyvateľov pri obrane mesta.

"Napriek tomu, že obsahom expozície sú historické predmety, je možné v nich nájsť prepojenie so súčasnou politickou situáciou, kedy sú bežní obyvatelia Ukrajiny nútení naučiť sa používať strelné zbrane, aby ochránili svoju slobodu a vlasť," konštatovala Janušová.

Prezentované terče vytvorili domáci, prevažne insitní umelci v 18. a 19. storočí za účelom použitia pri streľbe. Často je na nich zaznamenaný aj dátum streľby alebo meno objednávateľa. Zobrazujú rôzne reprezentačné, slávnostné či žánrové výjavy.

Práve zobrazený námet sa stal podľa kurátorky nástrojom pre členenie expozície, ktorá sa tematicky delí do ôsmich celkov - Krajina, Banská Štiavnica a banícke motívy, Mešťania, Iné kultúry, Rastlinné a zvieracie motívy, Alegória a mytológia, Streľba a vojsko, Politické motívy.

Ambíciou Na muške je sprostredkovať vizuálny zážitok. "Expozícia má inovatívne architektonické riešenie v podobe monumentálnej drevenej konštrukcie, ktorú navrhol architekt Jakub Kopec a realizovala Dielňa Haus. Centrálna konštrukcia opisuje obvod vnútornej ochodze, pričom nesie až 144 kusov streleckých terčov," dodala Janušová.