Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Po požiari otvorili Galériu J. Kollára v Banskej Štiavnici

Na archívnej snímke z dronu poškodené budovy v centre po požiari v Banskej Štiavnici, 21. marca 2023. Foto: TASR - Michal Svítok

Galéria privítala návštevníkov hneď niekoľkými novými výstavami.

Banská Štiavnica 5. júna (TASR) – Slovenské banské múzeum (SBM) v Banskej Štiavnici otvorilo v týchto dňoch Galériu Jozefa Kollára. Stalo sa tak po dva a pol mesiaci jej úplného uzavretia po ničivom požiari a po náročnej renovácii zadymených a vlhkých priestorov. Informuje o tom SBM na sociálnej sieti.

Galéria privítala návštevníkov hneď niekoľkými novými výstavami. Reinštalovaná je výstava Jozefa Kollára a výstava starého umenia. Nová je výstava minerálov, zachránených zo susedného, požiarom zničeného Berggerichtu a tiež výstava súčasného umenia Silvie Balážovej pod názvom Pod snehom rastie tráva aj na kameňoch. Nová je aj výstava Barbory Fastrovej a Johany Pošovej s názvom Hada a návštevníci môžu vidieť aj projekt Zuzany Bakovej s názvom Odtiene červenej a výstavu Mareka Kvetana Petrus.

Okrem toho SBM ponúka pre deti nové tvorivé aktivity v Kammerhofe s názvom Aha!Akadémia, ktoré sú náhradou za obľúbenú Geobádateľňu v Berggerichte v Mineralogickej expozícii, ktorá sa stala obeťou marcového požiaru.