Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Sóley z Islandu predstaví v Banskej Štiavnici svoj album roka

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Album odráža náš život tu a teraz. Náš život a realita sú akýmsi dystopickým svetom, povedala hudobníčka.

Banská Štiavnica 29. júna (TASR) – V Banskej Štiavnici predstaví v piatok 1. júla hudbu zo svojho najnovšieho albumu Mother Melancholia dark-popová diva z Islandu Sóley. S albumom sa stala víťazkou islandskej hudobnej ceny v kategórii album roka 2022 a je nominovaná aj na cenu Nordic Council Music Award za rok 2022. Ako TASR informovali organizátori, Sóley reflektuje v hudbe svoju úzkosť z globálneho otepľovania, pandémie a z veľkej politiky.

"Nerobím si ilúzie, že môj album zmení svet, len dúfam, že ľudí, ktorí si ho vypočujú, jeho myšlienky oslovia," interpretovali slová hudobníčky. "Album odráža náš život tu a teraz. Náš život a realita sú akýmsi dystopickým svetom," dodáva Sóley.

"Mali sme šťastie, že náš islandský partner sa s ňou pozná a navrhol jej, či by si nechcela zahrať v malom štiavnickom klube. Stále neveríme, že sa nám to podarilo," povedala organizátorka koncertu Zuzana Bargerová.

Banskoštiavnický klub Art Cafe bude mať v októbri 22 rokov. "V jeho priestoroch vystupovalo viacero známych zahraničných hudobníkov, aj Islanďania, ale väčšinou si k nám odskočili z veľkých festivalov. Tento koncert je naša prvá vlastná medzinárodná produkcia," pripomenula Bargerová.

Podujatie je financované z projektu Slovensko-islandskej spolupráce pri rozvoji malých a kultúrnych centier – SLICE, podporeného v rámci grantov EHP a Nórska 2014 – 2021 a štátneho rozpočtu SR.