Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Poznáme patrónov 17. ročníka festivalu Dotyky a spojenia

Na archívnej snímke herečka Božidara Turzonovová. Foto: TASR/Martin Baumann

Dotyky a spojenia sú výberovou nesúťažnou prehliadkou inscenácií slovenských divadiel, hlavným organizátorom festivalu je Slovenské komorné divadlo Martin.

Bratislava 3. júna (TASR) - Patrónmi 17. ročníka divadelného festivalu Dotyky a spojenia sú členka Činohry Slovenského národného divadla (SND) Božidara Turzonovová a člen umeleckého súboru Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove Jevgenij Libezňuk. TASR o tom informovala PR manažérka Zuzana Golianová. Festival sa bude konať od 20. do 25. júna v Martine, na programe má 36 divadelných inscenácií, päť koncertov, dva workshopy, deväť tvorivých dielní pre deti a 22 diskusií o divadle.

"Po pandémii sa pre mňa osobne veľa zmenilo, začala som ešte viac milovať publikum. Je mimoriadne bolestné hrať, pokloniť sa, zdvihnúť zrak a vedieť, že v hľadisku nikto nie je. Divadlá teraz zažívajú veľkú renesanciu, máme plné hľadisko a cítim, akí sú ľudia lační za divadlom,"
hovorí Turzonovová, ktorá pred pár dňami oslávila okrúhle narodeniny. "Je to trošku divný pocit - zdá sa, že všetko je tak, ako bolo pred dvoma rokmi, ale zrazu na divákoch pociťuješ, že ti veľmi neveria, skúmajú ťa, je to zaujímavé - musíš viac bojovať. No konečne môžem robiť svoju prácu, to, čo mám rád a čím sa živím celý svoj život. Áno, veľmi si cením, že môžem zase byť priamo s divákmi a mať spätnú väzbu, tá nám chýbala dva roky," podelil sa o svoje skúsenosti Libezňuk. Festival Dotyky a spojenia sa po období pandémie vracia k svojmu tradičnému termínu, ktorým symbolicky uzatvára divadelnú sezónu na Slovensku. Obaja patróni ho spolu otvoria 21. júna večer.

Na archívnej snímke Eugen Libezňuk.
Foto: TASR - Milan Kapusta


"Myslím si, že by sme mali urobiť všetko, aby ľudia chceli chodiť do divadla. Potom nech sa oni rozhodnú, či prídu alebo neprídu," reagoval Libezňuk na tému, či ľudia chodia alebo či by mali chodiť do divadla. Turzonovová je pri téme publika optimistickejšia. "Ľudia chodia do divadla, sú presýtení televíziou a seriálmi. Som veľmi šťastná, že na naše predstavenia chodia mladí diváci. Ten pocit v divadle tu a teraz, keď divadlo naozaj na diváka účinkuje - ten účinok sa dá poznať podľa toho, že spôsobí zážitok, a to teraz cítime," konštatovala herečka.

Dramaturgická rada festivalu sa zamerala na inscenácie, ktoré mali premiéru v období od apríla 2021 do apríla 2022. Podľa programovej riaditeľky festivalu Moniky Michnovej prevládajú citlivé a intímne témy, ako aj hľadanie identity. Každoročne je ťažiskom festivalu hlavný program, figuruje v ňom desať inscenácií.

Dotyky a spojenia sú výberovou nesúťažnou prehliadkou inscenácií slovenských divadiel, hlavným organizátorom festivalu je Slovenské komorné divadlo Martin.