Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Bábkové divadlo v B. Bystrici uvedie premiéru klauniády Hra od Mokoša

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Príbeh pre deti o chytaní myši Terky dvomi kocúrmi je v mnohých situáciách na hrane nebezpečenstva, najmä sa však pohráva s hrou a hraním sa.

Banská Bystrica 12. decembra (TASR) – Bábkové divadlo na Rázcestí (BDNR) uvedie v nedeľu (13. 12.) premiéru klauniády Hra od Jozefa Mokoša. Stane sa tak pri príležitosti pripomínania si 60. výročia založenia bábkového divadla v Banskej Bystrici. Informovala o tom dramaturgička BDNR Lucia Panáčková.

Jozef Mokoš patril k ľuďom, ktorí formovali Krajské bábkové divadlo v 60. až 80. rokoch 20. storočia. Spočiatku v ňom pôsobil ako herec, potom ako dramaturg, režisér, umelecký šéf a riaditeľ. Hru tvorivý tím v 70. rokoch považoval za opodstatnenú pri tvorbe pre deti a mládež,“ uviedla Panáčková s tým, že práve na tento odkaz sa BDNR snaží nadviazať.

Inscenácia Hra mala už 30. októbra svoju online premiéru, prvýkrát v histórii BDNR bude v nedeľu (13. 12.) uvedená aj v divadelnej sále. Príbeh pre deti o chytaní myši Terky dvomi kocúrmi je v mnohých situáciách na hrane nebezpečenstva, najmä sa však pohráva s hrou a hraním sa. „Režisér Marián Pecko inscenovaním zdôrazňuje fakt, že hravosť je v živote dieťaťa, dospelých, človeka mimoriadne podstatná,“ poznamenala Panáčková.