Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Kultúra

Bábkové divadlo v Košiciach uvedie premiéru anglicko-slovenskej hry

Na snímke zľava Miroslav Kolbašský, Beáta Dubielová, Peter Orgován, Lukáš Takáč a Viktória Sedláková počas generálky inscenácie Adriany Totikovej One, two, three...ideš z hry! v Bábkovom divadle v Košiciach 27. septembra 2023. Foto: TASR František Iván

V inscenácii zaznie vyše 100 anglických slov a fráz a viac ako 20 geografických faktov. Podľa autorky a režisérky Adriany Totikovej je hra jedinečná práve v tom, že sa v nej striedajú dva jazyky.

Košice 27. septembra (TASR) - Bábkové divadlo v Košiciach (BDK) uvedie premiéru inscenácie s názvom One, two, three...Ideš z hry! Táto anglicko-slovenská bábková hra je prvou premiérou divadelnej sezóny 2023/2024. Divákov má preniesť do rôznych kútov sveta a presvedčiť ich, že spoznávať rôzne krajiny, nové jazyky i kultúry sa dá v každom veku. TASR o tom informovalo BDK.

Hlavnými postavami sú dedko Juraj a babka Gitka, ktorí vyhrajú cestu okolo sveta. Z Košíc sa vyberú do Londýna, New Yorku a navštívia aj Sydney, Bombaj či Kapské Mesto. Oporou im budú ich vnúčatá, ktoré im pomôžu s letenkami, angličtinou, mobilmi či navigáciou.

V inscenácii zaznie vyše 100 anglických slov a fráz a viac ako 20 geografických faktov. Podľa autorky a režisérky Adriany Totikovej je hra jedinečná práve v tom, že sa v nej striedajú dva jazyky. "Naši hrdinovia putujú po piatich kontinentoch a krajinách, kde sa hovorí po anglicky, no medzi sebou komunikujú v slovenčine. Avšak v cudzine si musia poradiť s angličtinou aj rukami a nohami, ako to už v živote býva. Diváci sa spolu s hrdinami našej inscenácie naučia slovíčka, ktoré sú potrebné na to, aby sme pobyt v zahraničí zvládli," spresnila.

Na snímke zľava Lukáš Takáč, Viktória Sedláková a Peter Orgován počas generálky inscenácie Adriany Totikovej One, two, three...ideš z hry! v Bábkovom divadle v Košiciach 27. septembra 2023.
Foto: TASR František Iván


Podľa Beáty Dubielovej, ktorá stvárni babku, odznejú základné slovíčka aj menej jednoduché vety, ktorých význam bude zjavný z akcie na javisku.

Príbeh v sebe nesie aj myšlienku o dôležitosti dobrých vzťahov medzi starými rodičmi a vnúčatami a o porozumení naprieč generáciami. Ako pripomenul Miroslav Kolbašský, ktorý sa predstaví v úlohe dedka, vzťah medzi starými rodičmi a vnúčatami nie je často zobrazovaný. "Starí rodičia môžu vnúčatám odovzdať bohaté skúsenosti a dať im dobré rady. Naopak, vnúčatá môžu starkých zasvätiť do používania moderných technológií, mobilov, počítačov a najrôznejších aplikácií," dodáva BDK.

Premiéra sa uskutoční v piatok (29. 9.) o 19.00 h v sále divadla na Alžbetinej ulici.