Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Bábkové divadlo Žilina uvedie premiéru inscenácie Dejiny Európy

Na snímke vľavo Branislav Bačo, Juliána Hamranová a Matej Valašík počas skúšky inscenácie Dejiny Európy v Bábkovom divadle Žilina 17. marca 2022 v Žiline. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Inscenácia má povahu stavebnice, niektoré prvky spolu súvisia, iné slúžia ako podporná konštrukcia.

Žilina 17. marca (TASR) – Bábkové divadlo Žilina (BDŽ) uvedie v nedeľu (20. 3.) premiéru inscenácie Dejiny Európy. Podľa režiséra inscenácie Mateja Trubana bolo pri tvorbe textu najdôležitejšie vybrať z dejín motívy, ktoré majú výpovednú hodnotu a dokážu mladému divákovi odovzdať posolstvo.

Inscenácia prechádza dejinami od praveku až po 20. storočie. "Rozhodli sme sa divákom odovzdať najmä pocit a nezaťažovať ich zbytočnými menami a rokmi. Inscenácia nemá byť metodickým materiálom, ale skôr intímnym zážitkom a stretnutím sa s vlastnými dejinami. História v sebe ukrýva dôležité udalosti, ktoré majú výrazné paralely so súčasnosťou a divák by ich mal rozhodne vnímať," podotkol Truban.

Prvá fáza príprav sa začala ešte v roku 2021. "Odvtedy tvorcovia absolvovali desiatky hodín telefonátov s učiteľom dejepisu Adamom Bohiníkom a štúdiom veľkého množstva literatúry. Libreto vzniklo na námet knihy Jacquesa Le Goffa Dejiny Európy pre deti a tiež na základe konzultácií s Bohiníkom," dodal režisér.



Inscenácia má povahu stavebnice, niektoré prvky spolu súvisia, iné slúžia ako podporná konštrukcia. "Nemáme jedného hlavného hrdinu a nemáme postavu, na ktorú sa divák upne. Podľa nášho názoru tvoria históriu Európy tisícky malých príbehov a je v nej veľa hrdinov. To je aj odpoveď na otázku, prečo sme sa snažili vyhnúť menám a dátumom. A prečo sme sa snažili zachytiť práve esenciu rôznych období," dodala dramaturgička inscenácie Hana Launerová.

Inscenáciu podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia. Špeciálne poďakovanie za podporu patrí podľa tvorcov aj Kancelárii Európskeho parlamentu na Slovensku a Zastúpeniu Európskej komisie na Slovensku.