Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Bábkové divadlo Žilina pozýva divákov na premiéru hry Doppler

Na snímke vľavo Branislav Bačo, Matej Valašík, Jan Homolka, Ján Demko a Michal Németh počas skúšky pred premiérou pripravovanej inscenácie Bábkového divadla Žilina - Doppler. V Žiline dňa 19. októbra 2022. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Postavu Dopplera stvárňuje Jan Homolka.

Žilina 19. októbra (TASR) – Bábkové divadlo Žilina (BDŽ) uvedie v piatok 28. októbra premiéru inscenácie Doppler v réžii Jána Luterána. Podľa dramaturga Mateja Trubana rozpráva adaptácia knižnej predlohy nórskeho spisovateľa Erlenda Loe príbeh o mužovi, ktorý sa rozhodne zanechať život živiteľa rodiny a odísť do nórskej tundry.

Inscenácia podľa neho pozýva mladých divákov lepšie spoznať svet dospelých. "Vysiela signál, že túžba odstrihnúť sa, žiť slobodne je živá v každom veku a každom životnom období. A nie je znakom len tínedžerského rebelantského obdobia. Dospelým ukazuje absurdným a komickým spôsobom každodenné problémy. Všetko, pred čím by sme najradšej utiekli niekam do lesa a žili život zálesáka. Napriek tomu, inscenácia nie je útekom do prírody a sprievodcom prežitia v tundre. Autor sa suchým humorom snaží odzrkadľovať skôr vnútorné rozpoloženie Dopplera," povedal Truban.

Režisér Ján Luterán doplnil, že príbeh hovorí v zásade o kríze stredného veku a unikaní z reality. "O tom, čo potom dokážu precítiť ľudia, ktorí si život uvedomujú už trošku komplexnejšie. A majú pocit, že veľa vecí, ktoré robia v bežnom živote, úplne nedáva zmysel. Doppler je zaujímavý aj severským humorom, a to všetko sme sa snažili v inscenácii zachovať," priblížil režisér.

Na snímke vpredu Jan Homolka počas skúšky pred premiérou pripravovanej inscenácie Bábkového divadla Žilina - Doppler. V Žiline dňa 19. októbra 2022.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


Postavu Dopplera stvárňuje Jan Homolka. "Z postáv, ktoré som zatiaľ hral, ma táto zasiahla asi najviac. Žije si svoj život, má dobrú prácu, krásnu rodinu. Keď sa bicykluje, veľmi sa udrie do hlavy a vtedy mu to všetko dôjde. Zbytočnosť všetkého materiálneho a to, ako sa pachtíme za niečím, čo nie je hodnotné a podstatné. Má to najmä duchovný rozmer človeka, ktorý pochopí, že podstata je v tom, byť šťastný. Ale ľudia z jeho okolia mu vstupujú do jeho pohody. Je to veľmi zaujímavý a zábavný príbeh, ktorý je plný peknej ľudskej pravdy," dodal Homolka.

Inscenáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.