Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Balet Národného divadla Ukrajiny začína hosťovanie na Slovensku v SND

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Program je zložený z fragmentov inscenácií ukrajinského a svetového baletného repertoáru.

Bratislava 6. júna (TASR) - Vojnová situácia znemožňuje ukrajinským baletným umelcom vystupovať na domovskej scéne Národného divadla Ukrajiny Tarasa Ševčenka. Momentálne sú na oficiálnom turné v krajinách Európskej únie s cieľom zachovať kultúrne dedičstvo a sprostredkovať krásu a vznešenosť ukrajinského umenia. Ukrajinskí baletní umelci sa predstavia aj slovenskému publiku. Balet Národného divadla Ukrajiny začína hosťovanie na Slovensku v Slovenskom národnom divadle (SND) v stredu 8. júna.

"Počas večera sa predstavia sólisti Baletu Národného divadla Ukrajiny spolu so svojou umeleckou riaditeľkou Olenou Filipievovou," uviedla pre TASR tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková. Dodala, že galakoncert otvoria svojím tanečným vystúpením deti z kyjevskej Akadémie tanca Sergea Lifara, Kyjevskej štátnej choreografickej strednej školy, Charkovskej choreografickej školy a Charkovskej choreografickej strednej školy.

Program je zložený z fragmentov inscenácií ukrajinského a svetového baletného repertoáru.

"Toto podujatie je súčasťou charitatívneho turné ukrajinského národného baletu na Slovensku. Vyzbierané financie zo vstupného pôjdu na podporu Národného divadla Ukrajiny Tarasa Ševčenka," informuje SND. Organizátormi ďalších galakoncertov sú Štátne divadlo Košice, Lúčnica - Dom umenia Piešťany a Štátna opera Banská Bystrica.

Spoluorganizátormi podujatia sú Ministerstvo kultúry SR, SĽUK, SNM - Múzeum Červený Kameň.

Záštitu nad podujatím prevzala ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO).