Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

VIDEO: Balet SND uvádza premiéru rodinného titulu Zle strážené dievča

Na snímke zľava choreograf Frederick Ashton, dirigent Kevin Rhodes (hudobné naštudovanie baletu), riaditeľka Baletu SND Nina Poláková, sólistka Baletu SND Tatum Shoptaugh, dramaturgička Baletu SND Eva Gajdošová, sólista Baletu SND Artemyj Pyzhov a sólista Baletu SND Vladyslav Bosenko počas tlačovej konferencie Slovenského národného divadla (SND) k premiére baletu Zle strážené dievča v Bratislave 15. novembra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hudba Louisa Josepha Ferdinanda Hérolda bude znieť v SND pod taktovkou šéfdirigenta Kevina Rhodesa.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Balet Slovenského národného divadla (SND) uvádza v piatok 18. novembra premiéru rodinného titulu Zle strážené dievča, v origináli La Fille mal gardée, ktorý je z minulosti známy aj pod názvom Márna opatrnosť. "Patrí ku klenotom svetového repertoáru a k najstarším baletom vôbec, prvé zmienky o ňom sú z konca 18. storočia, súčasná verzia pochádza z roku 1960, kedy ju sir Frederick Ashton uviedol v Londýne, hneď po premiére slávil obrovský úspech," povedala na utorkovej tlačovej konferencii Nina Poláková, riaditeľka Baletu SND.

"V týchto pochmúrnych časoch, potrebujeme niečo, čo pohladí našu dušu a rozosmeje naše tváre, preto sme sa rozhodli priviesť tento balet," dodala k obľúbenému komickému dielu s krásnymi pas de deux, veľkými zborovými charakterovými tancami a vtipnými mizanscénami.



Zle strážené dievča sa na javisko SND vracia po 30 rokoch. Ashtonova inscenácia s hudobným aranžmánom Johna Lanchberyho a originálnou scénickou výpravou Osberta Lancastera patrí k najčastejšie uvádzaným inscenáciám a je ozdobou repertoáru mnohých popredných baletných súborov sveta. Hudba Louisa Josepha Ferdinanda Hérolda bude znieť v SND pod taktovkou šéfdirigenta Kevina Rhodesa.

Komický balet, v ktorom sa vdova Simona márne snaží zabrániť láske svojej dcéry k mladému farmárovi, je určený pre celú rodinu. Lisa miluje Colina, no jej matka Simone má s ňou iné plány, chce ju vydať za boháča Alaina. Idylický príbeh jedného z najstarších baletov na svete zavedie divákov na slnkom zaliatu dedinu, k roztancovaných sliepočkám a kohútovi, šanteniu na slame, kde silný vietor dokáže odfúknuť nemotorného Alaina. "Láska dvoch zaľúbencov napokon obmäkčí mamu Simonu, ktorá všetkých prekvapí nielen slávnym Dreváčikovým tancom," približuje SND balet postavený na situačnej komike a paródii, ktorý preverí nielen tanečné, ale aj herecké schopnosti tanečníkov.

"Vďaka jednoduchému príbehu, melodickej hudbe, hranej naživo orchestrom, a úsmevnosti je titul vhodný aj na prvé stretnutie detí s baletom," dodáva SND ku klasickému baletnému titulu určenému pre celú rodinu. Svoju históriu začal písať ešte v roku 1789. Súčasná inscenácia baletu La fille mal gardée nesie rukopis Fredericka Ashtona. Choreograf sa vyznal, že ide o jeho poklonu prírode.