Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Balet SND uvádza v aktuálnej sezóne len štyri predstavenia Giselle

Na archívnej snímke hľadisko Opery a Baletu SND. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pod vrcholné dielo francúzskeho romantizmu sa podpísal Théophile Gautier. Inšpiroval sa poviedkou Heinricha Heineho a básňou Victora Huga.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Slovenské národné divadlo (SND) uvádza v aktuálnej 103. sezóne baletné dielo Giselle len v jednom bloku štyroch predstavení od 17. septembra do 8. októbra. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

Príbeh klasického baletného diela, ktoré malo premiéru v Paríži v roku 1841, sa dejovo sústreďuje na osud vidieckej dievčiny, ktorú zradil objekt jej lásky Albert, v skutočnosti šľachtic zasnúbený s inou dámou. Keď sa Giselle dozvie pravdu, zo žiaľu zošalie a premení sa na vílu. Dostane sa medzi víly, ktoré sú obeťami nešťastnej lásky a tých, ktorí ich zradili, nútia niesť za svoj čin zodpovednosť. Giselle však nezatracuje vinníka zrady, svojou čistotou a krásou duše prináša katarziu.

Pod vrcholné dielo francúzskeho romantizmu sa podpísal Théophile Gautier. Inšpiroval sa poviedkou Heinricha Heineho a básňou Victora Huga. "Námet bol taký silný, že libreto vzniklo za tri dni. Pod výsledný tvar sa podpísalo viacero tvorcov. Autorom ľahučko plynúcej hudby, ktorej nechýba pompéznosť, je Adolphe Charles Adam. Hoci pre divadelnú scénu skomponoval viacero opusov, preslávila ho práve Giselle," dodáva Pažítková.

Baletný súbor SND sa k tomuto titulu podľa jej slov vrátil osemkrát. Verziu, ktorú uvádza aktuálne, naštudoval choreograf Rafael Avnikjan v roku 2016 ešte v historickej budove. "Tentoraz si ju diváci majú možnosť pozrieť po prvý raz na veľkej scéne v novej budove. Príťažlivá na aktuálnej inscenácii je aj prítomnosť zahraničných tvorcov," avizuje Pažítková. Kostýmy navrhol taliansky výtvarník Luca Dall'Alpi, autorom scény je Španiel Juan Guillermo Nova.

Od 17. septembra do 8. októbra sa v hlavnej postave Giselle v alternáciách predstavia Tatum Shoptaugh, Luana Brunetti a Olga Chelpanova, v postave Alberta Artemyj Pyzhov, Konstantin Korotkov i nový člen Baletu SND, ukrajinský tanečník Vladyslav Bosenko. "Vo všetkých štyroch predstaveniach účinkuje orchester Opery SND pod taktovkou šéfdirigenta Kevina Rhodesa," uzavrela Pažítková.