Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Banášov mimoriadne úspešný román vyjde čoskoro aj v Indii

Spisovateľ a politik Jozef Banáš Foto: TASR

Jeho Zóna nadšenia už bola preložená do troch jazykov, pripravuje sa ešte preklad do hindštiny a ukrajinčiny.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Pre veľký čitateľský úspech vychádza román Zóna nadšenia na Slovensku v druhom, upravenom vydaní. Zóna nadšenia získala v čitateľskej ankete Knižnej revue ocenenie Kniha roka 2008 a s nemeckým prekladom (Jubelzone, 2012) sa stal autor finalistom nemeckej literárnej Ceny Johanna Gottfrieda Seumeho. Okrem nemčiny román preložili do češtiny a poľštiny, pripravuje sa preklad do hindštiny a ukrajinčiny. TASR informovala PR manažérka vydavateľstva Ikar Mária Lešková.

Zóna nadšenia, dramatický príbeh priateľstva a lásky (1968 – 2008), sa začína v roku 1968. Hlavný hrdina, 22-ročný študent Jozef, sa v júli zaľúbi v Kyjeve do Ukrajinky Alexandry a v auguste sa vo Vysokých Tatrách zoznámi s nemeckým študentom Thomasom, ktorý sa v osudnú noc z 20. na 21. augusta vracia späť do Nemecka. V tú istú noc prichádza do Československa cez východnú hranicu Alexandra ako príslušníčka sovietskej okupačnej armády. Z lásky k Jozefovi chce dobrovoľne pomôcť Čechom a Slovákom v boji s údajnou kontrarevolúciou. Okupácia preruší priateľstvo a lásku mladých ľudí, avšak spôsob, akým sa v nasledujúcich 37 rokoch prepletú osudy hlavných protagonistov, vyráža dych.

"Zóna nadšenia je bez preháňania knihou, na ktorú československá spoločnosť čakala dvadsať rokov. My Česi sa môžeme hanbiť, že nikto z českých spisovateľov nenašiel dosť cti a odvahy napísať ju – musel to urobiť Slovák. V tomto románe sa ukrýva poklad," uviedol Tomáš Fojtík, literárny kritik z Prahy.

Banášov román Zóna nadšenia sa dostal aj za hranice Slovenska. Po prekladoch do češtiny a poľštiny vychádza 27. novembra tohto roku v Indii v hindštine a vo februári 2013 zasa na Ukrajine.

Jozef Banáš (1948) vyštudoval Vysokú školu ekonomickú v Bratislave, bol diplomatom a politikom. Napísal tri divadelné komédie, desiatky komentárov, glos a fejtónov, štyri televízne scenáre a scenár k celovečernému filmu Začiatok sezóny, ktorý získal druhú cenu na filmovom festivale v Santaréme v Portugalsku. Vyšlo mu deväť kníh, ktoré sa ihneď zaradili medzi bestsellery. Vo vydavateľstve Ikar mu doteraz vyšli tituly Zastavte Dubčeka (2009), Kód 9 (2010), Idioti v politike (2010, 2. vydanie), Sezóna potkanov (2011) a Posledná nevera (2012). V súčasnosti pracuje na ďalšom románe Kód 1.