Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Verejnosti priblíži banícke povolanie výstava fotografií P. Remiaša

Na archívnej snímke Pavol Remiaš. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Fotografie si verejnosť bude môcť v centre Prievidze pozrieť do 30. septembra.

Prievidza 16. augusta (TASR) - Banícke povolanie na hornej Nitre priblíži v Prievidzi výstava fotografií publicistu, spisovateľa, fotografa a novinára Pavla Remiaša. Snímky si verejnosť už môže pozrieť na Námestí slobody, nádvorí Meštianskeho domu i v interiéri blízkej kaviarne. Vernisáž sa uskutoční 23. augusta.

"Výstava vznikla pri príležitosti transformácie uhoľného regiónu a postupného útlmu baníctva na hornej Nitre. Jej cieľom je vyjadrenie pocty baníkom a práci v baniach, ktorá formovala a formuje región už viac ako jedno storočie," načrtla ďalej v utorok výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región horná Nitra - Bojnice (OOCR RHNB) Andrea Freimann.

Baníctvo a stopy po banskej činnosti sa podľa nej stali súčasťou kultúrneho dedičstva v regióne hornej Nitry. "História, tradície, súčasnosť, transformácia uhoľného regiónu a postupný útlm banskej činnosti. To sú všetko živé témy, ktoré chceme aj touto výstavou pripomenúť," priblížila.

Fotografie si verejnosť bude môcť v centre Prievidze pozrieť do 30. septembra. Výstavu pripravilo Kontaktné centrum Prievidza v spolupráci s OOCR RHNB, Združením na záchranu banského dedičstva Hornej Nitry a Hornonitrianskym baníckym spolkom.