Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Kultúra

Pod banskoštiavnickou kalváriou vznikne návštevnícke centrum

Na snímke návštevníci prichádzajú k Dolnému kostolu banskoštiavnickej Kalvárie Foto: TASR/Dušan Hein

"Pred piatimi rokmi, keď sme začali robiť dennú službu, tak mala kalvária okolo 12.000 návštevníkov. Už vlani to bolo okolo 40.000 ľudí ročne," uviedol predseda Kalvárskeho fondu.

Banská Štiavnica 10. februára (TASR) - V tesnej blízkosti banskoštiavnickej kalvárie by mali v nasledujúcich dvoch rokoch vzniknúť nové parkovacie miesta a tiež nové návštevnícke centrum. Občianske združenie Kalvársky fond, ktorý združuje vlastníkov a dobrovoľníkov s cieľom kompletne obnoviť areál kalvárie v Banskej Štiavnici, si zobral úver na kúpu objektu, kde chce tieto investície realizovať.

"Pred piatimi rokmi, keď sme začali robiť dennú službu, tak mala kalvária okolo 12.000 návštevníkov. Už vlani to bolo okolo 40.000 ľudí ročne," podotkol predseda Kalvárskeho fondu Martin Macharík s tým, že súčasné informačné centrum, ktoré zriadili v Dolnom kostole, pre neustále sa zvyšujúcu návštevnosť kalvárie kapacitne nepostačuje.

Zároveň chce združenie vyriešiť pretrvávajúci problém s parkovaním pod kalváriou. Podľa Macharíka bola situácia už kritická, keďže denne niekedy kalváriu navštívilo aj 300 - 400 ľudí. "Parkovanie by sa preto malo trochu zlepšiť už tento rok a komplexne v budúcom roku," dodal.

Na snímke je Horný kostol banskoštiavnickej Kalvárie
Foto: TASR/Dušan Hein


Objekt budov s pozemkom, ktorý Kalvársky fond zakúpil, sa nachádza v tesnej blízkosti kalvárie. "Robíme to celé na úver, keďže situácia je kritická a dúfame, že nám s tým pomôžu naši sponzori a partneri a možno nejaké fondy. Pokiaľ by sme však ten objekt nekúpili teraz, keď bol na predaj, tak by sme o to prišli," dodal v tejto súvislosti.

V objekte by malo vzniknúť 20 parkovacích miest. Návštevnícke centrum bude pozostávať z informačného bodu, ale svoje miesto by tu mali mať aj originály z kalvárie, ako napríklad zachránené sochy či dokumentácia rekonštrukcie kalvárie. Chýbať nebude ani občerstvenie a toalety. Návštevnícke centrum by chcel Kalvársky fond otvoriť v lete 2016.